Popis poljoprivrede završen, a prvi rezultati biće objavljeni do 31. januara 2024.

popis poljoprivrede poceo

Završen Popis poljoprivrede 2023. koji je trajao od 1. oktobra do 15. decembra

U realizaciji popisa, od 01. oktobra do 15. decembra, angažovano je 253 opštinskih koordinatora i 2842 popisivača. Obiđeno je oko 742.000 poljoprivrednih gazdinstava – porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, gazdinstava pravnih lica i preduzetnika. Podaci su prikupljeni metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava, a popisivači su ih unosili direktno u elektronski Upitnik na laptopu.

Gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih oblika organizovanja sa statusom pravnog lica popisivali su se samostalno, unosom podataka u veb-Upitnik koji je bio dostupan od 1. juna 2023. godine.

popis poljoprivrede

Popis poljoprivrede omogućiće razvoj poljoprivredne proizvodnje

Prvi rezultati Popisa biće objavljeni do 31. januara 2024. godine, a konačni će se objavljivati sukcesivno do 31. decembra 2025. godine. Prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i kao sumarni koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju. Popisni rezultati objaviće se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, isključivo u vidu agregiranih podataka, do nivoa naselja (prema lokaciji gazdinstva) za osnovna obeležja, odnosno do odgovarajućeg nivoa u zavisnosti od nivoa preciznosti koju obezbeđuje veličina uzoraka za ostala obeležja.

Popis poljoprivrede 2023. je pripremio, organizovao i sproveo Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

Više na sajtu popispoljoprivrede

Preporučujemo: Može li Srbija da bude Holandija na Balkanu? Ključna uloga zadruga!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede