Pomoć za najugroženije poljoprivrednike

„Država će naći urgentna rešenja kako bi se najugroženijim poljoprivrednicima pomoglo da prevaziđu štetu izazvanu poplavama“, izjavila je za RTS ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković. Ona je istakla da su obimne padavine ugrozile poljoprivredne proizvode i da su poljoprivrednici pretrpeli veliku štetu.

„Obimne padavine u prethodnom periodu su u značajnoj meri ugrozile poljoprivredne proizvode, ne dozvoljavaju da se setva završi, a usevi su stradali.

Neke površine su već presejavane, a bez sumnje će posle ovog trećeg talasa poplava za mnoge površine biti neophodno da se i treći put zaseju“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Pomoć proizvođačima da prevaziđu štete koje su imali od poplava najavljena je u vidu repro materijala, kroz seme, đubrivo. Ministarka je naglasila da je u ovom trenutku, kada ovakve padavine dobiju karakter elementarne nepogode, najvažnije da spasimo ljudske živote, a država će nakon stabilizacije situacije učiniti sve što je u njenoj moći da sanira posledice.

Jedan od prioriteta rada ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine biće rešavanje problema zapuštenih kanala, uređenje rečnih vodotokova i kanala za navodnjavanje u sušnim periodima i odvodnjavanje za vreme padavina.

„Mi moramo izvući poruke i videti šta je trebalo da uradimo, što možda nismo uradili, a trebalo je, da štete budu manje“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede