Pomoć za mlade poljoprivrednike i do 1.500.000 dinara

mladi u plasteniku

Novi paket pomoći za mlade poljoprivrednike, a  posebno se insistira na investiranje u stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu, rekao je između ostalog ministar Branislav Nedimović gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Poljoprivreda će u ovoj godini imati rast veći od pet posto u poređenju s prethodnom, istakao je Nedimović. Ovo je treća godina da poljoprivreda beleži rekordne prinose i stalan rast bruto društvenog proizvoda i da očekuje i četvrtu godinu da bude blizu tih rekorda.

„Mi ćemo imati ozbiljan rast od preko pet posto, to će sad biti 9,7, ili 9,8 odsto u odnosu na čitav BDP države, ali još nije gotova berba kukuruza. Već sad mogu da kažem da imamo skoro 10 posto bolji prinos nego što smo imali prethodnih godina, naglasio je Nedimović i dodao da se sada beleži za 30 posto veći prinos kukuruza u odnosu na desetogodišnji prosek, a 60 posto veći prinos soje“, izjavio je ministar.

Pomoć za mlade poljoprivrednike

Država je pripremila i novi paket pomoći za mlade poljoprivrednike, a posebno se insistira na investiranje u stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu.

Nedimović očekuje da će sledeće nedelje objaviti rang-listu i da će bar dva puta biti veći broj mladih, od 2.300 do 2.500, koji će prvi put ući u poljoprivredu.

Maksimalni iznosi bespovratnih sredstava su 1.500.000 dinara, koji u daljem periodu moraju da sa opravdaju.

Nedimović je najavio i da će ministarstvo za taj projekat tražiti i pomoć od američke razvojne agencije DFC.

Mladi će s dobijenim novcem moći, ako nemaju svoju, da kupe zemlju, objasnio je ministar.

Sa 15.000 evra mogu da se podignu dva hektara oblačinske višnje s kompletnim sistemom za navodnjavanje. Ako želite brži profit možete da kupite 30 do 40 ovaca ili tovljenike koji imaju dobru cenu na tržištu“, savetuje ministar.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede