Poljoprivrednicima oduzeto pravo na žalbu

pabircenje

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, osim problema

pabircenje

oko zakupa zbog kojeg su poljoprivrednici i protestovali, stvara i problem sa žalbama na licitaciju, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Do sada su paori koji su učestvovali u javnim nadmetanjima mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup. Usvojenim izmenama zakona, doslovno je ukinuta mogućnost žalbe tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojoj je takva mogućnost izbrisana.“

To znači da na odluku komisije koja odlučuje o davanju zemljišta u zakup nema prava žalbe i da se ona mora primenjivati kakva god da je.

„Takvog zakonskog rešenja nema nigde na svetu i to je dovoljan razlog da se pokrene pitanje njegove ustavnosti. Ako je u pitanju greška, reč je o traljavosti za koju nema opravdanja. Međutim, budući da je stav o mogućnosti žalbe izbrisan, osnovano je posumnjati da je namera bila da se u postupku licitacije zemlja dodeli samo „podobnim“ paorima“, naveo je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.

Neophodno je da hitno bude donet novi zakon, ali sada stvarno u saglasju sa poljoprivrednicima i stručnjacima. Ne za par meseci, ne posle izbora, nego odmah, jer će šteta koja će nastupiti biti nesaglediva, navodi se u saopštenju koje je potpisao pokrajinski sekretar.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede