Poljoprivrednici se obratili zaštitniku građana

logo Asocijacija poljoprivrednika.preview

Poljoprivredni proizvođači i udrženja poljoprivrednika ujedinjena u Asocijaciju poljoprivrednika

logo Asocijacija poljoprivrednika.preview

obratili su se javnim pismom instituciji zaštitnika građana, Saši Jankoviću, jer smatraju da su im prava ugrožena.

Saopštenje Asocijacije poljoprivrednika

„Mi, poljoprivredni proizvođači i udrženja poljoprivrednika ujedinjena u Asocijaciju poljoprivrednika sa sedištem u Novom Sadu, primorani smo na ovakav vid obraćanja instituciji Zaštitnika građana, jer smatramo da su naša prava, kao lojalnih građana Republike Srbije ugrožena.

Naime, povodom usvajanja Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu na sednici Vlade R. Srbije 05.11.2015. godine, već 15 dana pokušavamo izraziti svoj protest i neslaganje predloženim rešenjima, vožnnjom traktora do Doma skupštine u Beogradu, ali nas u tome sprečava policija. Mislimo da nas niko ne sme sprečavati u našoj protestnoj vožnji, ako su nam traktori ispravni, registrovani i propisno obeleženi.

Uzrok našeg protesta jesu rešenja pomenutog Nacrta Zakona, za koje mislimo da su štetna po nas poljoprivrednike, selo, seoske sredine, a i naš agrar u celini. Najsporniji član Nacrta Zakona je Član 64a koji glasi:
„Pravo prvenstva zakupa na period do 30 godina ima pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu i koje dostavi investicioni plan na koji saglasnost, uz predlog mera za realizaciju zakupa, daje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede, s tim što ukupna površina predviđena za davanje u zakup po ovom osnovu ne može da iznosi više od 30% od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predviđene za davanje u zakup u jedinici lokalne samouprave.”

Ovakvim se zakonskim rešenjem favorizuje samo jedno pravno lice, domaće ili strano, u jednoj opštini, koja će bez ikakvih prethodno ispunjenih kriterijuma zakupiti do 30% državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina, koju su do sada obrađivali lokalni poljoprivrednici, a koji će ovakvim rešenjem ostati bez prilike da se za to zemljište nadmeću i dalje obrađuju, čime će biti dovedena u pitanje egzistencija njih i njihovih porodica a seoske sredine ostati napuštene i prazne“, navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede