Poljoprivrednici nastavljaju protest koji će trajati do ispunjenja svih zahteva

protest paora traktori parkirani

Poljoprivrednici tvrde da nije ispunjen dogovor sa Vladom Srbije postignut u maju i odbacuju da protesti imaju veze sa politikom

Protest paora koji je počeo juče, nastavljen je i danas. Najveći broj poljoprivrednika koji su se uključili u protest su iz Vojvodine. Blokirano je više putnih pravaca, kao i Rafinerija u Novom Sadu. Poljoprivrednici traže ispunjenje zahteva o kojima se razgovaralo sa Ministarstvom poljoprivrede u maju. Zahtevi između ostalih su i da se uredi berza poljoprivrednih proizvoda, dodeli subvencija po hektaru od 35.000 dinara i dizel na pumpi prodaje bez akcize. Jovan Jovanov iz udruženja „Složni Pidikanci“ izjavio je za Fonet da su zahtevi iz 2022. godine i 2023. godine delimično ispunjeni, preneo je RTS.

„Zahtevamo ispunjenje svih zahteva koje je Vlada Srbije potpisala u maju ove godine“, rekao je Jovanov i dodao da blokada nema nikakve veze sa politikom, već isključivo sa ugroženošću egzistencije svih poljoprivrednika. Jovanov je naglasio da će protesti trajati do potpunog ispunjenja svih potpisanih zahteva.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je rekla da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je protest politički. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je uoči najavljenog protesta, pozvalo sve poljoprivredne proizvođače da u ponedeljak 13. novembra od 11 časova dođu na razgovor o poboljšanju položaja poljoprivrednika, ali se udruženja koja su u protestu nisu odzvala pozivu.

Jovanov je povodom poziva rekao da za ponovnim razgovorom sa Ministarstvom „nema potrebe“.

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac. Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara. Zahtevaju da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

RZS: Žitarice za godinu dana pojeftinile za skoro 50 odsto

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede