Poljoprivrednici i Ana Brnabić sastaće se ponovo 15.8. Nastavljeni protesti

poljoprivrednici protest 1

Poljoprivrednici nastavili proteste uz blokade na više mesta u Srbiji. Novi sastanak u ponedeljak, 15. avgusta u zgradi Vlade.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovaraće sa predstavnicima poljoprivrednika o zahtevima poljoprivrednih proizvođača koji protestuju prethodnih dana, saopštila je Vlada Srbije.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Srbije u ponedeljak 15. avgusta 2022. godine, u 10 časova, a pored poljoprivrednika i premijerke, prisustvovaće mu i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

Sutrašnji sastanak organizuje se kako bi se trenutna situacija sa poljoprivrednim proizvođačima i stanje na tržištu sagledali iz svih relevantnih uglova. Vlada Srbije očekuje da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor, vodeći računa o interesima građana.

Poljoprivrednici nastavili protest koji se širi

Šesti dan protesta poljoprivrednika koji nisu zadovoljni odgovorom Vlade Srbije na aktuelna događanja u agraru. Poljoprivrednici koji od utorka danonoćno protestuju ispred Pokrajinske vlade u Novom Sadu još čekaju konkretan odgovor Ministarstva poljoprivrede na poslednje zahteve koje su im uputili.

I vršački poljoprivrednici protestvuju i blokirali su put ka Rumuniji. Poljoprivrednici iz Kovina i Pančeva blokirali su put Beograd-Pančevo i mosta preko Tamiša, ali povremeno propuštaju vozila. Šumadijski ratari su blokirali brzu saobraćajnicu Kragujevac – Batočina na sat vremena. Očekuju se protesti ratara iz Svilajnca, Opova, Sombora, Kleka, Bašaida, Žitišta, Sefkerina, prenosi 021.rs.

Zahtevi poljoprivrednika su da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, da poljoprivrednicima „plavi“ dizel bude dostupan na svim pumpama, da država kontroliše cenu mineralnih đubriva, subvencije od 300 evra po hektaru i potpunu promenu agrarne politike države.

Nakon prvog sastanka poljoprivrednika u Vladi Srbije koji je održan pre tri dana, ispunjen je zahtev ratara da se ukine zabrana izvoza ulja, kao i da ih policija ne tereti za prekršaje koje su napravili tokom protesta i blokada saobraćaja. Tada im je ponuđena cena od 535 evra po toni suncokreta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede