Poljoprivrednicima duplirana davanja po hektaru. Udruženja nezadovoljna ishodom razgovora

Šeta kroz polje žita 2

Poljoprivrednicima će umesto 4.000 dinara biti isplaćeno 8.000 dinara po hektaru, odlučila je Vlada Srbije. Predstavnici udruženja to nisu prihvatili.

Kako je i najavljeno, danas je održan sastanak nekoliko predstavnika udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Poljoprivrednici su juče, ali i pre dve nedelje, protestnim vožnjama skrenuli pažnju na probleme koji ih muče. Na prethodnom sastanku sa nadležnima izneli su svoje konkretne zahteve: da subvencije budu 200 evra po hektaru za površine do 100 hektara, da dizel bude oslobođen akciza.

Odluka Vlade: Duplirana davanja po hektaru

Vlada Srbije je danas donela odluku da poljoprivrednicima duplira davanja po hektaru. To znači da će umesto 4.000 dinara po hektaru, sada biti isplaćeno 8.000 dinara po hektaru, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Vlada Srbije je tu odluku, kako je rekao Nedimović, donela zbog energetske krize i važnosti hrane u celokupnom sistemu. Sredstva će biti isplaćena u prvih deset dana marta kako bi se nesmetano realizovala prolećna setva, objasnio je ministar i istakao da vlada iz godine u godinu povećava budžet za srpski agrar, kao i da vlada i poljoprivrednici zajedno svake godine povećavaju izvoz srpske hrane.

Poljoprivrednici nezadovoljni razgovorima

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine na današnjem sastanku u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede nisu prihvatili povećanje državne subvencije po hektaru sa 4.000 dinara na 8.000 dinara.

Marko Bojtar, predsednik udruženja „Dolovački paori“ je izjavio Tanjugu, a prenosi RTV, da poljoprivrednici nisu zadovoljni ishodom razgovora.

„Ministar je ponudio još 4.000 dinara na postojeću subvenciju, koja bi bila uplaćena od 3. marta, ali smo mi rekli da je to za nas neprihvatljivo, a ostavićemo članstvu da odluči šta dalje da se radi“, rekao je Bojtar. Naš zahtev je bio da subvencija po hektaru bude 200 evra za površinu do 100 hektara, plus regresirani dizel po ceni oslobođenoj akciza, ali nam je na sto stavljen predlog od 8.000 dinara koji mi nismo prihvatili“, naveo je Bojtar.

Poljoprivrednici su predložili alternativu od 12.000 dinara po hektaru za površine do 20 hektara, a da se nakon formiranja nove Vlade Srbije donesu uredbe o povećanju subvencije i ukidanju akciza na dizel, ali da ni to nije prihvaćeno. Ovu sumu su tražili zbog toga što je prošle godine za iznos subvencije od 4.000 dinara moglo da se kupi 100 kilograma đubriva, a da danas ta količina mineralnog đubriva neophodnog za prolećnu setvu košta 100 evra.

Premijerka je, kako je preneo Bojtar, rekla da u budžetu ne postoji prostor za takve mere i da Vlada u tehničkom mandatu pred izbore ne može da donosi takve odluke. Bojtar je rekao da će članstvo da odluči šta dalje da se radi.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Dolova, Srbobrana, Zrenjanina, Botoša, Stajićeva i Srpskog Itebeja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede