Poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva i nastavljaju proteste

pod zakupom

Poljoprivrednici i dalje protestvuju u centru Novog Sada, traže ispunjenje svih zahteva. Glavne ulice biće prohodne u vreme špica.

Protest je počeo u utorak 9. avgusta kada su ratari organizovali protestne vožnje u više gradova i opština. Oni koji su traktorima došli u Novi Sad i parkirali ih ispred zgrade Pokrajinske vlade, su noć proveli na ulici. Kažu da traktori ostaju na ulicama dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Poljoprivrednici imaju nekoliko zahteva

Prvi zahtev da bi se traktori sklonili je da se pocepaju sve prijave koje su napisane ratarima, izjavio je za medije Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz Srbobrana.

Poljoprivrednici zahtevaju da minimalna otkupna cena suncokreta bude 90 dinara po kilogramu, odnosno 700 evra po toni. Osim toga zahtevaju da gorivo za jesenje radove plaćaju 170 dinara za litar na svim pumpama, kao i da im se omogući da najmanje tri puta sipaju gorivo po kartici i dva puta u rezervoare radnih mašina. Zahtevaju i privremeno ukidanje akciza za gorivo i plavi dizel tokom prolećne setve. Od države zahtevaju da se proglasi stanje elementarne nepogode.

Grujić je izjavio da su blokade proširene kako bi Vlada, Ministarstvo i cela država, shvatili ozbiljnost protesta i dodao da su njihovi zahtevi jasni.
„Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo“, istakao je Grujić.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je organizaciju susreta poljoprivrednika i premijerke Ane Brnabić.

Skinuta zabrana izvoza suncokretovog ulja

Vlada Srbije je potvrdila poljoprivrednicima da je skinuta zabrana izvoza suncokretovog ulja, kao i da se očekuje porast cene te namirnice. Na taj način ispunjen je jedan deo njihovih zahteva zbog kojih su protestovali. Kako je prenela Beta, to je potvrdio potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca Milan Marković.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede