Poljoprivredni inkubator u Novom Bečeju

Plastenici Poljoprivredni inkubator Novi Becej

Četvoro mladih iz Novog Bečeja dobilo je mogućnost da besplatno koristi plastenike i prateću infrastrukturu. Plastenici su postavljeni u okviru Programa poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade, koji su projekat USAD i lokalne samouprave.

Plastenici Poljoprivredni inkubator Novi Becej

U okviru ovog programa nezaposleni mladi, koji su zainteresovani da započnu sopstveni biznis u poljoprivredi, su završili obuku i uz mentorsku pomoć i korišćenje infrastrukture koja prati plastenike, krenuli u proizvodnju.   

Plastenike će koristiti dve godine, nakon čega će mladi poljoprivrednici steći znanje i veštine, koji su neophodni za vođenje poljoprivrednog biznisa i uzgajanje profitabilnih kultura.

plastenici Novi Becej 1

 

Program je sproveden uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, a ukupna vrednost je oko 150.000 dolara. U programu, sem Novog Bečeja, učestvuju i Zrenjanin sa 15 i Kikinda sa 12 plastenika.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Kirbi, prisustvovao je ceremonijalnom otvaranju plastenika. On je rekao da je ovaj program dobar primer na koji način obrađivati male parcele kako bi se ostvario profit, uz obezbeđivanje novih radnih mesta.

Saša Šučurović, predsednik opštine Novi Bečej rekao je da je ovo vrloznačajan projekat za mlade koji su ostali da tu žive i razvijaju intezivniju poljoprivrednu proizvodnju. Program je usmeren na one koji imaju manje zemlje.

„Mislim da ćemo ih naučiti kroz ove inkubatore kako se snaći u ovim teškim vremenima, da steknu znanje. Samim tim da steknu i neka sredstva kako bi se osamostalili, odvojili od ovog inkubatora i započeli svoj privatan posao. Ovo će biti dobar primer i oni će kod svojih vršnjaka raširiti tu našu ideju. Mislim da će Novi Bečej postati uskoro poznat po plastenicima i da će mladi baš zbog toga ostati da žive u našoj sredini. Mi smo pored industrijske zone, koju završavamo, krenuli i sa poljoprivrednim inkubatorima. Imamo ideju da napravimo i farmersku zonu, koja će biti jedinstvena u ovom kraju“, rekao je Šućurević.

Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, je poručio da ukoliko ovakav model bude zaživeo na mikro planu biće preporučen Ministarstvu poljoprivrede za celu Srbiju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede