Poljoprivredne mašine iz prošlosti predstavljene na Poljoprivrednom sajmu

poljoprivredne masine

Stare poljoprivredne mašine prikazane na Poljoprivrednom sajmu imaju i više od jednog veka. Predstavljena je i parna mašina iz 1929. godine.

Na oko 400 kvadratnih metara u Hali 3 Novosadskog sajma izloženo je više od 30 mašina, alatki, oruđa i svedočanstva starih zanata koja govore o istoriji bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, a deo su stalne postavke muzeja u Kulpinu.

Poljoprivredne mašine iz prošlosti

Posetioci Međunarodnog poljoprivrednog sajma mogu da vide i izložbu o istoriji gajenja kukuruza, a od velikih eksponata, pored ostalih, i zaprežni drveno-metalni plug, proizveden početkom 20. veka.

– Na svim mašinama, alatkama i oruđu, sve je originalno – ističe viši kustos Muzeja Vojvodine, rukovodilac Muzejskog kompleksa u Kulpinu Filip Forkapić. – U Kulpinu se čuva skoro 1.000 mašina, alata i oruđa, koji su stari više od 100 godina.

U Hali 3 izloženo je i nekoliko eksponata iz raznovrsne postavke Muzeja Žeravica u Novom Miloševu.

– Već prvog dana veliku pažnju posetilaca privukla je parna mašina iz 1929. godine, koja je, naravno, ispravna – ističe osnivač i vlasnik muzeja Čedomir Žeravica. – Izložili smo i jugoslovenski traktor, proizveden u Rakovici šezdesetih godina prošlog veka. Kada smo birali šta ćemo predstaviti na Novosadskom sajmu odlučili smo se i za tih godina najveći proizveden traktor DUTRA, i nismo pogrešili. Svi koji su prošli pored tog plavog traktora, zastali su da se slikaju.

Mnogi izloženi eksponati stari su i više od jednog veka i dobar su podsetnik da se u razvoj poljoprivredne mehanizacije uvek ulagalo. Potvrda su da spoj nauke, novih saznanja, ali i iskustva onih koji su radili na njivama daje dobar rezultat čiji je cilj da uvek težak posao bude lakši i bezbedniji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede