Pokrenut predstečajni postupak "Vršačkih vinograda"

vinograd 2

Privredni sud u Pančevu danas je doneo rešenje o predstečajnom postupku „Vršačkih vinograda“ AD. Račun firme, koji je skoro tri meseca u

vinograd 2

blokadi zbog duga od 479 miliona dinara, uskoro će biti odblokiran, a imovina firme u narednih mesec dana biće zaštićena od prinudne naplate poverilaca.

Direktor „Vršačkih vinograda“ Nebojša Mišić kaže da će sada „nesmetano moći da završe već započetu berbu grožđa sa 1.134 hektara“, što im je bio najveći problem.

– Počeli smo berbu, iako nismo znali da li ćemo imati podršku nadležnih institucija. Privredni sud je u poslednjih mesec i po dana čak šest puta odbijao naš zahtev za pokretanje predstečajnog postupka, zbog čega sam bio u dilemi da li da uopšte beremo grožđe, jer nam je račun u blokadi, ili da sav rod prepustimo drugom. Ipak, bilo bi tragično da smo bili prinuđeni da prihvatimo ovu drugu opciju. Rizikovali smo i zato sam zahvalan predsednici suda, koja je u međuvremenu donela ovu odluku, jedinu moguću u ovom trenutku. Ona je jedina stvarno shvatila šta je život vinograda, kaže Mišić.

„Vršački vinogradi“ započeli su ovogodišnju berbu mnogo ranije nego lane, zbog vremenskih uslova. Sada se bere rana sorta muskat otonel, za šta je trenutno angažovano stotinak sezonskih radnika iz Vršca i okoline.

– Sada će naši pregovori sa Francuzima, da nam iznajme jedan ili dva kombajna za berbu, teći mnogo lakše. To će nas, inače, manje koštati, nego da angažujemo još oko 500 sezonaca iz unutrašnjosti Srbije, kada berba bude u jeku. Tako bismo ovaj zahtevan posao mogli da završimo samo sa radnicima iz naše okoline, dodaje Mišić.

Po okončanju berbe, „Vršački vinogradi“ bi trebalo da odu u stečaj i da se, posle određenog vremena, kaže Mišić, kada se raščisti „šta je čije“, prodaju kao pravno lice u stečaju.

Država je obezbedila novac za isplatu socijalnog programa, koji je u dogovoru sa oba sindikata prihvatilo svih 240 radnika, osim petoro. Najveća suma koju je pojedinac mogao da dobije je 8.000 evra, u zavisnosti od dužine radnog staža.

– Od 240 bivših radnika, na posao smo sa biroa vratili njih 140. Angažovali smo ih na mesec dana, ugovorom o sezonskim poslovima. Takođe, po istom principu smo angažovali i stotinak novih ljudi, neračunajući berače. Ti ugovori će biti produžavani u skladu sa situacijom u firmi, kaže Mišić.

Grožđe odlično, očekuju se vina boljeg kvaliteta

Stanje u samim vinogradima je dobro, uprkos sušnom periodu i ekstremno visokim temperaturama. Stručnjaci kažu da ovakvo vreme više pogoduje lozi, nego što je to bio slučaj sa lanjskim kišama, pa se očekuje da će rod biti oko sedam miliona kilograma grožđa. Takođe, očekuje se da će grožđe biti mnogo slađe nego lane, što znači da će i vino biti mnogo boljeg kvaliteta.

autor: Jelena Jovanović

Izvor: evrsac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede