Pokrajinska vlada obezbedila preko 45 miliona dinara direktne podrške za razvoj poljoprivrede

pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada nastavlja ulaganja u unapređenje naučnoistraživačkog rada i obrazovanja studenata i učenika kroz praktičnu nastavu 

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, podsekretar Aleksandar Panovski uručio je danas 27 ugovora korisnicima ─ naučnoistraživačkim ustanovama, srednjim poljoprivrednim školama u Vojvodini i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ─ koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva po osnovu dva konkursa.

Panovski je istakao da je Pokrajinska vlada predvidela preko 45,2 miliona dinara direktne podrške za odabrane projekte u okviru ova dva konkursa, sa ciljem nastavka ulaganja u unapređenje naučnoistraživačkog rada i obrazovanja studenata i učenika kroz praktičnu nastavu korišćenjem savremene poljoprivredne opreme i mehanizacije.

„Sredstva su opredeljena za 15 naučnoistraživačkih projekata u oblasti poljoprivrede i za 12 projekata namenjenih intenziviranju poljoprivredne proizvodnje. Na Konkurs za dodelu sredstava za razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, stiglo je 16 prijava, od kojih je 15 ispunilo uslove. Sekretarijat je za ove namene opredelio 20 miliona dinara, dok ukupna vrednost investicija iznosi nešto više od 25 miliona dinara“, istakao je Panovski.

Dodao je da će ova sredstva biti usmerena u nabavku opreme za unapređenje naučnoistraživačkog rada. Reč je o infrastrukturnom opremanju, koje obuhvata nabavku opreme na oglednim poljima, za laboratorije i za digitalizaciju rezultata ogleda iz oblasti poljoprivrede. Sredstva su dodeljena Istraživačko-razvojnom institutu „Tamiš“, Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Institutu „Biosens“ i Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Podsekretar je naveo da je na Konkursu za dodelu sredstava za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu naučnoistraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale srednje škole koje obrazuju učenike poljoprivredne struke ‒ putem nabavke opreme ukupno bilo 13 prijava, od kojih je 12 ispunjavalo uslove.

„Cilj ovog konkursa je nastavak ulaganja u unapređenje obrazovanja studenata i učenika kroz praktičnu nastavu korišćenjem savremene poljoprivredne opreme i mehanizacije, kao i naučnoistraživačkog rada. Resorni sekretarijat je ova sredstva opredelilo za 11 poljoprivrednih škola u Vojvodini i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Za ove namene obezbeđeno je preko 25,2 miliona dinara, dok ukupna vrednost investicija iznosi više od 27,2 miliona“, rekao je Panovski.

Direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu Dušan Gagić zahavalio je resornom sekretarijatu na značajnim sredstvima koja su usmerena u obrazovanje đaka u toj srednjoj školi.

„Ova sredstva su nam od velike važnosti jer nam omogućavaju da unapredimo praktičnu nastavu na našoj ekonomiji. Dobili smo oko dva i po miliona dinara za nabavku rasturača za stajsko đubrivo, cisternu za osoku i kupovinu eko-špartača, kako bismo đacima pokazali kvalitetniji način uništavanja korova, bez upotrebe pesticida i tako, ujedno, uticali i na razvoj svesti o potrebi očuvanja životne sredine“, istakao je Gagić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica naveo je da su bespovratna sredstva koja je ta visokoobrazovna ustanova dobila od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu po osnovu dva konkursa od izuzetne važnosti jer će doprineti podršci u primenjenim istraživanjima i intenziviranju korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

„U okviru prvog konkursa učestvujemo sa pet projekata koji su ukupno finansirani sa 6,6 miliona, a novac smo pored ostalog dobili i za uspostavljanje agroinformacionog sistema. U okviru druge konkursne linije dobili smo dodatna sredstva za nabavku priključnih mašina, pre svega međurednog kultivatora koji je najsavremeniji na svetu“, istakao je dekan Tica i naveo da je ova pomoć deo kontinuirane podrške Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata Poljoprivrednom fakultetu u dužem vremenskom periodu.

Zahtevi ZSV: Interventni otkup, manje kamatne stope, veće subvencije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede