Pokrajina: Za intenzivnu proizvodnju blizu 153 miliona dinara

navodnjavanjee
Rebalansom pokrajinskog budžeta u junu biće opredeljena nova finansijska sredstva za navodnjavanje.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je 228 ugovora nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, za koje su na dva konkursa Sekretarijata obezbeđena bespovratna sredstva u visini blizu 153 miliona dinara, namenjenih intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
 
Ukupna vrednost investicija iznosi oko 270 miliona dinara, u kojoj je Pokrajina učestvovala sa 57 % od ukupnih sredstava.
 
Resorni sekretar je ukazao da postoji značajno interesovanje vojvođanskih poljoprivrednika za nabavku sistema za navodnjavanje i da će, kao i što je obećano prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, rebalansom pokrajinskog budžeta u junu biti opredeljena nova finansijska sredstva za ove potrebe.
 
– Sa tim dodatnim finansijskim sredstvima imaćemo rekordno visok iznos za nabavku sistema za navodnjavanje. Svi oni za koje nije bilo dovoljno novca u ovom konkursnom ciklusu, a koji su konkurisali i ispunili uslove, moći će da dobiju sredstva – istakao je Radojević.
 
On je podsetio da je novac u okviru prvog konkursa, gde je potpisano 199 ugovora, namenjen sufinansiranju nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka.
 
– Ukupna vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje novih skoro 700 hektara, iznosi 200 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila bespovratna sredstva u visini preko 108 miliona dinara – izneo je Radojević i naveo da su najveće investicije, u okviru u utorak potpisanih ugovora, usmerene u sisteme za navodnjavanje – kap po kap, kao i za nabavku.
 
On je rekao da su i ovoga puta posebno prepoznate kategorije u koje spadaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u nerazvijenim područjima.
 
Ukupna vrednost investicija koja je u 2018. godini uložena u sisteme za navodnjavanje, zajedno sa današnjim, iznosi oko 518 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila oko 267 miliona dinara. Ovim investicijama će biti obezbeđeno novih blizu 2.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje, navedeno je.
 
U okviru drugog konkursa, namenjenom dodeli bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2018. godini, potpisano je 29 ugovora. Najviše ugovora, ukupno 10, namenjeno je za opremanje svinjarskih farmi, šest ugovora za opremanje govedarskih farmi i osam ugovora za nabavku opreme namenjene u pripremi stočne hrane. Ukupna vrednost ove investicije, kako je Radojević naveo, iznosi oko 69 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila bespovratna sredstva u visini blizu 45 miliona dinara.
 
Ukupna vrednost investicije u ovu oblast, kako je Radojević naveo, u ovoj godini je na nivou od 77 miliona dinara, u čemu je Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu učestvovao sa 50 miliona dinara.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede