Pojačana kontrola na uvoz hrane iz Makedonije

salama

Za sada, ne postoji opasnost od unosa kontaminirane hrane ne samo iz Makedonije, nego iz bilo koje druge zemlje izvoznice, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

salama

Uprava za veterinu kontroliše uvoz pošiljaka na prisustvo opasnosti od bakterije listerije, koje mogu predstavljati rizik po zdravlje ljudi, pa se na taj način kontroliše i ovaj mikroorganizam u hrani životinjskog porekla.

Pod strogom kontrolom je uvoz hrane iz Makedonije (riba, sirevi, proizvodi od mesa).

Naročito osetljive kategorije potrošača treba da izbegavaju proizvode od sirovog mleka i mesa, da primene sve higijenske mere, koje uključuju pranje ruku, pranje hrane biljnog porekla i posuda, kao i da vode računa o prenosnoj kontaminaciji u toku rukovanja i pripreme  hrane, navodi se u saopštenju.

Listerija se ispituje u skladu sa Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa, u kome su utvrđeni  mikrobioški kriterijumi za hranu („Sl. glasnik RS”, broj 72/10), kako u toku procesa proizvodnje, tako i u prometu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede