Podržano osnivanje istraživačko-razvojnog instituta

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici usvojila Elaborat o potrebi osnivanja Instituta BioSens-istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema, saopštio je Pres biro Pokrajinske vlade.

Imajući u vidu značaj razvoja informacionih tehnologija i njihove primene u poljoprivredi, praćenju i zaštiti različitih ekosistema, kao i potrebe za aktuelnim naučnim saznanjima u ovoj multidisciplinarnoj oblasti, Pokrajinska vlada podržala je osnivanje novog naučnoistraživačkog instituta. Na taj način, ostvariće se značajne prednosti za Univerzitet u Novom Sadu i naučna istraživanja uopšte, kao i za AP Vojvodinu i njenu poljoprivredu.

Značaj ovakvog instituta prepoznala je i Evropska komisija, dodelivši BioSens centru prestižni projekat „Antares“, koji predviđa blizu 30 miliona evra za prerastanje novog instituta u Evropski centar izvrsnosti, odnosno vodeću evropsku naučnoistraživačku instutuciju koja okuplja istraživače iz više oblasti: mikroelektronike, daljinske detekcije, telekomunikacija i obrade signala, robotike i mehatronike, biologije, ekologije i poljoprivrede, navodi se u saopštenju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede