Podrška ministarstva domaćim proizvođačima vina

crveno-vino-u-italijanskom-restoranu 2

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je uskladilo sistem geografskog porekla sa zahtevima Evropske Unije i uvelo sistem obeležavanja vina sa geografskim poreklom markicama kvaliteta i porekla.

crveno-vino-u-italijanskom-restoranu 2

 

Ovo je na Međunarodnom sajmu vina „Beo Wine“ rekao državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević. On je pozvao proizvođače vina da formiraju profesionalna udruženja kako bi mogli da registruju oznake geografskog porekla i kako bi imali mogućost da dobiju pogodnosti od resornog ministarstva i fondova Evropske Unije.

„I pored teške ekonomske situacije koja pogađa ovaj sektor, izvoz srpskog vina beleži rast, a država se trudi da pomogne na razne načine. Nedavno smo ukinuli sve troškove proizvođača za upis u Vinogradarski registar i troškove kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom. U ovoj godini imamo u planu i podršku opremanja vinarija kroz refundiranje dela troškova za nabavku opreme, ali i putem subvencionisane kamate za kredite za nabavku opreme za vinarije“, naglasio je Radošević.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede