Počela gradnja regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje „Mačva“

navodnjavanje rendzer

Izgradnja velikog regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje „Mačva“ počela je u blizini Bogatića radovima na prvom podsistemu „CS N6“ koji će imati kanal dužine 62 km.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je cilj da se omogući korišćenje vode na što više poljoprivrednih površina.

„Dvonamenski sistem Mačva je nama jako važan zato što je to prvi projekat sa čijom realizacijom krećemo ispod Save i Dunava. Po svom kapacitetu je jedan od najvećih“, istakao je Nedimović tokom obilaska radova.

Hidrosistem „Mačva“ će obezbediti navodnjavanje na ukupno oko 26.000 hektara zemljišta, od čega će „CS N6“ biti za navodnjavanje 10.900 hektara.

Pripremni radovi su počeli 6. juna u blizini Bogatića, a rok za završetak radova je dve godine.

Projekat „CS N6“ se finansira iz Fonda za razvoj Abu Dabija u vrednosti od 4,1 milion evra. U okviru podsistema „CS N6“ biće napravljeno 17 crpnih stanica i dve ustave, a radove izvodi konzorcijum domaćih firmi.

Ministar Nedimović je ukazao na važnost navodnjavanja u poljoprivredi, koje donosi i kvalitet i kvantitet, podsetivši da Ministarstvo daje i 50 odsto novca poljoprivrednicima za nabavku sistema za navodnjavanje.

Nedimović je objasnio da pored 12 započetih projekata za oko 48.000 hektara zemljišta, postoje i projekti za sisteme za Čačak i Pančevački rit, što je još skoro 50.000 hektara zemlje.

„U drugoj fazi spremamo za finansiranje u 2019. i 2020. godini projekte za još oko 55.000 hektara. Tako da ćemo obezbediti navodnjavanje za novih više od 100.000 hektara zemlje i to samo u periodu od dve ili tri godine“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, pored sistema za navodnjavanje, Ministarstvo radi i na elektrifikaciji polja, kao i na sistemu automatske protivgradne zaštite i raspisuje se tender za prvi radarski centar.

Nedimović je naveo da se priprema i komasacija zemljišta, odnosno ukrupnjavanje parcela.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede