Platio 400.000 dinara zbog trovanja ždralova

uginule ptice

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite ždralova.

Odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi, D. Č. (57) iz sela Crna Bara, u opštini Novi Kneževac, nadoknadio je štetu za ubijanje strogo zaštićene ptice ždrala upotrebom karbofurana, nedozvoljenog pesticida, na svojoj njivi, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Nadoknada u iznosu od 400.000 din plaćena je Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, nakon što je ova institucija dostavila ovom Tužilaštvu zahtev za isplatu odštete.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu 2016. podnela je krivičnu prijavu protiv optuženog Č.D. zbog krivičnog dela ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica, a u istom periodu protiv iste osobe prijavu je podnela i Fitosanitarna ispekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

Dana 21. 4. 2016. tokom inspekcijske kontrole koju su zajedno sprovele dve inspekcije po prijavi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (informacija je primljena od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije), u ataru Novog Kneževca nađeno je pet mrtvih ždralova u jarku pored njive koja je u vlasništvu Č.D. Na njivi su bili sveži ponici kukuruza, od kojih su neki bili iskopani iz tla. Po iskazu Č. D, prethodnog dana on je na svojoj i susednoj njivi zatekao ove mrtve ptice i bacio ih u obližnji kanal. Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su oni uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida karbofurana u hrani. Na terenu je Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uzela i uzorke ponika kukuruza, i utvrđeno je da ponici sa njive Č. D.-a sadrže visokotoksične koncentracije istog ovog otrova. Č. D. je sejao seme kukuruza koje je prethodno bilo tretirano karbofuranom. Tek isklijale biljke sa ostacima semena jato ždralova je pojelo, nakon čega su na licu mesta uginuli.

Tužilaštvu u Kikindi je odbacilo krivičnu prijavu protiv osumnjičenog, odredivši meru odloženog gonjenja („oportunitet“), na osnovu kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, deimično uvaživši odštetni zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog svoje velike toksičnosti, i u skladu sa propisima Evropske unije, povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine. Usprkos tome, veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara otrovan je u poslednjih deset godina ovim insekticidom, jer se on još uvek koristi. Postoje zalihe kod pojedinih privatnih i pravnih lica koji se bave poljoprivrednom, a na internetu je rasprostranjeno trgovanje švercovanim karbofuranom iz zemalja u kojima se još upotebljava.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite iste ove vrste ptice.

Jesenja i zimska jata ždralova koji se zadržavaju u Srbiji, prvenstveno u i u okolini Specijalnog rezervatg prirode „Slano Kopovo“, biće hranjena svežim kukuruzom. Kako kaže Marko Tucakov, ornitolog u ovom Zavodu, ždralovi tokom svog jesenjeg zadržavanja i noćenja oko Slanog Kopova u velikoj meri zavise od kukuruza koga pronalaze na tarupiranim njivama u široj okolini, te će im dodatna ishrana pomoći da uspešno prežive i sa zalihama energije nastave jesenju seobu. „Još jednom apelujemo na poljoprivrednike da ni iz kojeg razloga ne kupuju niti koriste Furadan, Carbodan niti bilo koji drugi pesticid koji sadrži aktivnu materiju karbofuran. Korišćenje ovih pesticida, kao i njihov promet, strogo su zabranjeni i povlače za sobom velike zakonom predviđene kazne“, kaže Tucakov.

Izvor i foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede