Pijace značajne za male proizvođače

pijaca

Pijace, sa oko 20 odsto tržišnog udela u otkupu i prodaji polјoprivrednih proizvoda, predstavlјaju izrazito značajan kanal distribucije za male polјoprivredne

pijaca

proizvođače u Srbiji, ocenio je državni sekretar u ministarstvu polјoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas.

Govoreći na tematskoj raspravi „Kako olakšati, podsticati i povećati plasman i prodaju domaćih proizvoda iz polјoprivrednih gazdinstava na pijacama u Srbiji“, u organizaciji Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, Juhas je predstavio mere koje Ministarstvo priprema kako bi podstaklo mala gazdinstva da od sirovina koje proizvode prave dodatnu vrednost.

Kako je saopšteno iz ovog udruženja, Juhas je rekao da je u ministarstvu formirana Radna grupa za mala polјoprivredna gazdinstva koja će do juna ove godine izaći sa predlogom nacrta podzakonskog akta koji ima za cilј da pojednostavi i olakša procedruru registracije i legalizacije proizvodnje ove vrste hrane u domaćinstvima.

– Reč je o gotovim proizvodima hrane bilјnog porekla kao što su pekmezi, kompoti, slatko i druga zimnica, nizu proizvoda od mleka, kao i nekim trajnim suhomesnatim proizvodima pripremlјenim po tradicionalnim recepturama – rekao je Juhas.

Državni sekretar je naglasio da je priprema ovih propisa veoma ozbilјan i osetlјiv posao, jer mora uvažiti sve osnovne postulate Zakona o bezbednosti hrane, kako bi krajnji kupci, odnosno potrošači na trpezama imali bezbedan i kvalitetan proizvod.

Radna grupa Ministarstva polјoprivrede i životne sredine analizira propise nekoliko zemalјa Evropske unije u kojima ovakav model funkcioniše više godina, rekao je Juhas, i istakao da su pijačne uprave veoma važan partner u ovom poslu.

Poslovno udruženje Pijace Srbije će pripremiti predlog kako da se na pijacama organizuje i standardizuje prodaja za mala polјoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom ove vrste hrane, zaklјučeno je na kraju tematske rasprave koja je 27. marta održana u Vrnjačkoj Banji.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede