Pet miliona evra za IT u agraru

Pre nekoliko dana i zvanično je otvoren „Fraktals”, projekat vredan pet i po miliona evra, jedan od najvećih u Evropi i najvredniji koji je Srbija dobila. Reč je o projektu namenjenom finansiranju malih i srednjih preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija(IT),

za razvijanje softvera u poljoprivredi. U projekat su uključeni Univerzitet u Novom Sadu, „Vojvođanski IKT klaster”, devet partnera iz šest evropskih zemalja…

Kompanije iz oblasti agrobiznisa moći će 15. decembra da učestvuju u razvoju aplikacija kroz taj projekat, te ih „BioSense” centar i Evropska mreža preduzetništva u Srbiji, kancelarija pri Univerzitetu u Novom Sadu, uz podršku Vlade AP Vojvodine, pozivaju da učestvuju u tome.

Na poslovnim susretima koje organizuju „BioSense” i Evropska mreža preduzetništva mogu učestvovati sve kompanije iz poljoprivrednog sektora, kao i farmeri, kompanije iz trgovačkih i uslužnih delatnosti.

Poslovni susreti se organizuju u cilju povezivanja kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama i internet preduzetništvom s poljoprivrednim gazdinstvima, koja mogu iskoristiti napredne tehnologije da bi povećala svoje prinose, bolje plasirala proizvod ili unapredila bilo koju drugu oblast rada.

Kako se navodi u pozivu, to će biti prilika za kompanije iz poljoprivrednog sektora da u saradnji s IKT kompanijama učestvuju u razvoju aplikacija za poljoprivredu kroz projekat „Fraktals” koji je finansirala EU. Grantovi namenjeni malim i srednjim preduzećima iznose od 50.000 do 150.000 evra. Učešće na B2B susretima je besplatno.

Zainteresovani za poslovni susret „Fraktals Speed Dating Session” se mogu prijaviti aktiviranjem linka http://fractals.talkb2b.net , do 12. decembra 2014. U prilogu je kratak opis projekta „Fraktals“, kao i pozivno pismo s agendom za poslovni susret.

S. G.

Da ne kaskamo za Evropom

„Fraktals” je jedan od 16 projekata koji su odabrani za finansiranje u okviru treće faze programa „Future Internet – Public-Private Partnership”, a među 90 projektnih aplikacija iz čitave Evrope. Konkurentna prednost projekta ogleda se u tome što je fokusiran na poljoprivredu, gde primena digitalnih servisa i usluga baziranih na internetu i internet aplikacijama još uvek nije na zadovoljavajućem nivou u čitavoj Evropi.

Izvor: www.dnevnik.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede