"Pančevački ratari" traže izmenu pravilnika

sejalica 1

Udruženje poljoprivrednika “Pančevački ratari” poslalo je danas zahtev Ministarstvu poljoprivrede da pravilnik o subvencijama poljoprivrednicima u 2014. godini izmeni i dopuni u delu koji se odnosi na regrese, kako bi sredstva bila dostupna svim poljoprivrednicima.

sejalica 1

U saopštenju se navodi da glavni problem predstavlja obaveza da registrovani poljoprivrednici, uz zahtev za subvencije, prilože fiskalne račune za ostvarenje regresa od 3.000 dinara za dizel gorivo i 3.000 dinara za veštačko đubrivo.

Kako je objašnjeno, veliki broj poljoprivrednika veštačko đubrivo preuzelo je na osnovu ugovora o proizvodnji sa zemljoradničkim zadrugama i organizatorima proizvodnje, jer su u nedostatku obrtnih sredstava bili prinuđeni na to.
Zbog toga članovi udruženja “Pančevački ratari” smatraju da pravilnik treba prilagoditi svim korisnicima, a ne samo malom broju koji su za novac kupili đubrivo i dobili fiskalni račun.

Precizira se da je potrebno pravilnik izmeniti i dopuniti tako da korisnici uz zahtev mogu da prilože i fakturu sa otpremnicom, da bi mogli da ostvare regres u visini od 3.000 dinara po hektaru.

Podseća se i da je velika većina poljoprivrednika, od 80 do 90 odsto, preuzela veštačko đubrivo na osnovu ugovora o proizvodnji, i ističe da će zbog toga zemljoradnici masovno tražiti izmene i dopune pravilnika da bi se ostvarilo pravo na subvencije.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede