Oznaku „Srpski kvalitet“ dobilo je osam srpskih proizvoda

oznaka srpski kvalitet

Oznaku „Srpski kvalitet“ dobilo je danas osam srpskih proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije

Promocija nacionalne oznake „Srpski kvalitet“ održana je danas, 22. maja 2017. godine, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

oznaka srpski kvalitet 2

Oznaku „Srpski kvalitet“ dobilo je danas osam srpskih proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije, a u narednih nekoliko nedelja ovi proizvodi će se naći na rafovima svih trgovačkih lanaca i malih prodavnica u Srbiji, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

„Naš osnovni cilj je bio pre svega konkurentnost i kvalitet proizvoda. Upravo ova oznaka srpskog kvaliteta treba da doprinese tome da se i država uključi i da da konačnu potvrdu da je nešto, što je napisano na deklaraciji, baš tako – da je proizvedeno u Srbiji i da je višeg kvaliteta od standarda“, naglasio je ministar Nedimović.

Ova oznaka je dobrovoljni standard kvaliteta, regulisan Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „Srpski kvalitet“.

Proizvodi koji nose oznaku „Srpski kvalitet“

Oznaku „Srpski kvalitet“ od danas nosi osam proizvoda tri kompanije: Industrija mesa Carnex sa „Domaćom mesnatom slaninom“, „Selection pašteta sa komadićima mesa“, „Selection pašteta sa dimljenom slaninom“ i „Domaća sarma“, zatim, Industrija mesa Topola sa „Ljutim kulenom“ i „Izletničkom salamom“, kao i kompanija Zlatiborac sa „Kraljevskom salamom“ i „Pilećom delikates salamom“.

Podršku u razvoju Oznake „Srpski kvalitet“ Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine pružila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru višegodišnjeg projekta koji se realizuje u Srbiji “Unapređenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa”.

Emanuel Hidier iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), istakao je da Srbija želi da bude konkurentna, a na ovaj način će se, kako je rekao, obezbediti sigurnost da potrošači dobijaju premijum kvalitet.

„Potrošači su zainteresovani da kupe proizvod koji ima jasnu oznaku kvaliteta i geografskog porekla. U Srbiji je proces uvođenja oznake kvaliteta tekao odlično, uz saradnju svih ključnih aktera. U Francuskoj je, na primer, ceo proces označavanja proizvoda sa posebnim logom ‘Label Roufe’ i uspostavljanje sistema, trajao 20 godina od prvobitne ideje do pojave označenih proizvoda na policama“, kazao je Hidier.

Miljan Ždrale ispred EBRD-a, rekao je da je sa aspekta ove banke veoma važno da se udruže napori i saradnja kompanija i državnih institucija da se unapredi bezbednost i kvalitet poljoprivrednih  i prehrambenih proizvoda, te da će kompanije koje ulaze u proces označavanja sigurno imati, kako je istakao, novi talas investicija.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede