Otkup viškova mleka privremeno rešenje – potrebne sistemske mere

kante za mleko

Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da se otkupe viškovi mleka preradom u mleko u prahu.

kante za mleko

SEDA smatra da je ovom odlukom učinjen pozitivan korak ka ublažavanju negativnih efekata krize u mlekarskom sektoru i očuvanju proizvodnje na domaćim farmama.

U isto vreme, SEDA napominje da se mlekarski sektor suočava sa kompleksnim izazovima zbog poremećenih ekonomskih odnosa Evropske unije i Rusije i plasmanom viškova mleka i mlečnih proizvoda iz Evrope u CEFTA region, uključujući i Srbiju. U novonastalim okolnostima, domaće mlekare su pod pritiskomniskih uvoznih cena EU proizvoda u regionu, te je izvoz na tradicionalna tržišta višestruko umanjen. Samim tim je ugrožen i otkup mleka sa domaćih farmi.

SEDA smatra da nastala situacija nije jednokratna kriza uzimajući u obzir i da se Evropa godinama spremala za ukidanje kvota i globalnu tržišnu utakmicu. S druge strane, Republika Srbija je jedina zemlja u procesu pridruživanja koja je liberalizovala tržište sa EU, a da pritom nije unapredila konkurentnost industrije i primarnih proizvođača, korišćenjem predpristupnih fondova i drugih oblika institucionalne i finansijske Nacionalna asocijacija prerađivača mleka očekuje da će Vlada Republike Srbije, nastaviti sa konstruktivnim dijalogom sa ključnim akterima u sektoru i definisati sistemske mere za očuvanje vitalnih nacionalnih interesa.

SEDA

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede