Osnovano udruženje “Evropski klaster Alpe Adria Pannonia“

Osnivačka skupština udruženja “Evropski klaster Alpe Adria Pannonia“ održana je u Novom Sadu, subotu, 27. septembra 2014. godine. Udruženje okuplja organizacije, institucije i asocijacije koje se bave delatnostima iz različitih oblasti privrede i poljoprivrede,

etno

a posebno agro-eko-turizmom, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.  

Ovakav vid interesnog udruživanja predstavlja putokaz za dalju politiku umrežavanja, koordinacije među partnerima i razmenu dragocenih iskustava i znanja radi održivog razvoja privrede u okviru „Adria – Alpe – Panonija“ evroregiona, čiji je član i Vojvodina.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je izjavio da je osnivanje ovakvog klastera još jedan korak ka realizaciji ideje koja okuplja evropske regije oko značajnog projekta.

„U okviru evropskog klastera angažuje se mnogo država, naučnih organizacija, turističkih, privrednih i poljoprivrednih asocijacija, čak i pojedini sindikati, što svima donosi dobrobit i dobit. Pokrajinska vlada je stvorila uslove za osnivanje i početak rada ovog klastera. Regionalna saradnja pokazuje izuzetne rezultate, pa tako imamo izraženu saradnju sa pojedinim hrvatskim županijama, saradnja sa Bosnom i Hercegovinom se kreće uzlaznom putanjom, a ulaganje slovenačkih kompanija na teritoriji pokrajine je veoma značajno. Mađarska i Rumunija nam pomažu u realizaciji IPA projekata. Na teritoriji AP Vojvodine postoji 27 klaster-organizacija, koje realizuju izuzetne aktivnosti, a osnivanje „Alpe Adria Pannonia“ klastera je nadgradnja onoga što podržavamo – klasterizaciju“, rekao je Vasin i dodao da Vojvodina šalje pozitivne impulse celoj zemlji i time motiviše ostale regione u Srbiji da se priključe.

Inicijativu za formiranje ovog klastera pokrenuli su nevladina organizacija „Bio Adri Alpe Panonnia“ i Regionalna privredna komora Sombor, a podršku su pružili i Pokrajinska vlada, Privredna komora Vojvodine, Regionalne privredne komore Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda i Sremska Mitrovica, Turistička organizacija Vojvodine, kao i više turističkih organizacija iz Srema, sindikati i naučne institucije. Iz Hrvatske su se ovoj inicijativi odazvale privredne komore iz Pule, Rijeke, Siska, Vukovara i Osijeka, dok su iz Austrije inicijativu prihvatile komore Burgelanda, Štajerske i Koruške.

Na osnivačkoj skupštini ustanovljen je i sastav Skupštine klastera, Upravnog i Nadzornog odbora, Stručnog veća, kao i koordinatori, odnosno članovi Upravnog odbora za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Bosnu i Hercegovinu, čime je i zvanično formirano Udruženje ,,Evropski klaster Alpe Adria Pannonia“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede