Osam miliona evra za razvoj održivog tržišta energije biomase

rotobala 2

Srbija će u naredne tri godine u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i uz podršku nemačkih partnera realizovati projekat „Razvoj održivog tržišta energije biomase u Srbiji“, vredan osam miliona evra

rotobala 2

kroz investiciono-tehničku pomoć nemačkih partnera na projektu, navodi se u saopštenju Sektora za zaštitu životne sredine.

Osnovni cilj navedenog projekta je uspostavljanje tehnološkog partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije (biomase), što je od velikog značaja zbog povezivanja firmi, univerziteta, organizacija i opština iz dve zemlje kroz: razvoj saradnje u pilot projektima, saradnje na nivou univerziteta, razmene znanja na lokanom nivou, saradnje na projektima EU, saradnje u vezi tehnologija upotrebe biomase, kao i edukacije na regionalnom/nacionalnom nivou, u ministarstvima i državnim institucijama.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je podsetila da su sa GIZ-om u prethodnom periodu realizovani brojni projekti, među kojima i onaj za upravljanje otpadnim vodama i otpadom i naglasila njegovu važnost.

„Prva faza projekta je završena, odnosi se na detaljnu analizu stanja u pet velikih opština, a u drugoj fazi razviće se ekonomski isplativa rešenja koja su primenjljiva u Srbiji“, istakla je Bošković.

Predstavnici srpske i nemačke delegacije razgovarali su o mogućnostima za unapređenje dosadašnje saradnje i o budućim pravcima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede i vodoprivrede i drugih oblasti koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministar životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg, Franc Untrašteler je istakao da to što je Srbija od početka ove godine zvanično kandidat za ulazak u EU, znači da se mora približiti standardima Unije u oblasti životne sredine.

Kao prioritetne oblasti saradnje definisane su: poljoprivreda, vodoprivreda, zaštita životne sredine, klimatske promene, zaštita prirode, obnovljivi izvori energije i ruralni razvoj.

Dve strane su se složile da je neophodno unaprediti institucionalnu saradnju u obnovi područja pogođenih elementarnim nepogodama.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede