Organskim proizvođačima ukupno 9,7 miliona dinara za mehanizaciju

farmer organsko

Organskim proizvođačima u AP Vojvodini uručeni ugovori za nabavku priključne poljoprivredne mehanizacije, mašina i opreme

Poljoprivrednicima iz AP Vojvodine koji se bave organskom proizvodnjom danas je u Pokrajinskoj vladi uručeno 16 ugovora o dodeli ukupno 9,7 miliona dinara za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme.

Ugovore im je uručila pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Ljiljana Petrović, koja je ovom prilikom istakla da je cilj da se u AP Vojvodini poveća ukupna površina na kojoj se uzgajaju organski proizvodi, kao i broj proizvođača sertifikovanih za organsku proizvodnju. To će, kako je navela, doprineti uvećanju prihoda od izvoza organskih poljoprivrednih proizvoda, što će dovesti i do rasta bruto društvenog proizvoda i standarda građana.

„Republika Srbija je u 2020. godini ostvarila prihod od 37 miliona evra od izvoza organskih proizvoda“, rekla je Ljiljana Petrović i dodala da je u našoj zemlji 21.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u sistemu organske proizvodnje, te da je registrovano nešto više od 6.000 sertifikovanih proizvođača organske hrane.

organski proizvod logo

Organskim proizvođačima povećan procenat povrata

Kada je reč o Vojvodini, nešto više od 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nalazi se u sistemu organske proizvodnje, a cilj je da se da ta površina poveća.

Petrovićeva je dodala da je resorni sekretarijat inovirao meru podrške organskim prozvođačima za nabavku opreme, pa je ove godine povećan procenat povrata, koji sada iznosi 80 odsto od ukupne investicije, te da je maksimalan iznos po prijavi na konkurs 800.000 dinara.

Ona je iznela i podatak da je od 2017. godine do danas Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu putem ove mere podrške organskim proizvođačima usmerio nešto više od 45 miliona dinara, a zajedno sa ulaganjem proizvođača ukupne investicije iznose preko 78 miliona dinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede