Počela kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila

prolecna kampanja lisica

Tokom sprovođenja kampanje oralne vakcinacije (proleće 2024.) planirano je da se distribuira 1.364.700 mamaka na teritoriji cele zemlje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku EU započela je 14.6.2024. godine prolećnu kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova, navodi se u saopštenju.

Tokom sprovođenja kampanje oralne vakcinacije (proleće 2024.) planirano je da se distribuira 1.364.700 mamaka na teritoriji cele zemlje i to 18 mamaka po km² u 23 okruga i 20 mamaka po km² u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu.

U cilju što bolje informisanosti javnosti o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, ali i o načinu ponašanja stanovništva ukoliko dođe u kontakt sa mamkom/vakcinom, obezbeđen je besplatan info telefon 0800-222-232, preko koga građani i zainteresovana lica mogu da dobiju informaciju o vakcini i o programu vakcinacije, naglašava se u saopštenju Uprave za veterinu.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedila je mrežu za stručnu podršku i pružanje informacija u toku sprovođenja kampanje kroz naučne i specijalističke veterinarske institute, veterinarsku inspekciju.

Afrička kuga svinja – simptomi, prenošenje, postupanje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede