Formiran Operativni štab za suzbijanje afričke kuge svinja

svinjje

Operativni štab formirala Vlada Republike Srbije sa ciljem sprečavanja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja

Veterinarske službe su do danas na teritoriji Republike Srbije izvršile  301.084 aktivnih nadzora domaćih i divljih svinja zbog afričke kuge, a  preduzimanje sveobuhvatnih mera koordinira Operativni štab formiran pri Vladi Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Operativnim štabom za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) koji je formirala Vlada Republike Srbije predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, dok je zamenik predsednika ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Štab okuplja predstavnike nadležnih ministarstava, skupštinskog odbora za poljoprivredu, stručne javnosti, policije, vojske, Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Uprava za veterinu preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima intenzivne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede