Odziv poljoprivrednika za IPARD program veći od očekivanog

ipard logo zastava

Na pet poziva za dobijanje novca iz IPARD programa stiglo je 736 aplikacija.

Peto zasedanje Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa, kojim je predsedavao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, održano je danas u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu.

Nedimović je podsetio da je poljoprivrednicima i prerađivačkoj industriji na raspolaganju 175 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru IPARD programa.

Na pet poziva za dobijanje novca iz ovog Programa, stiglo je 736 aplikacija, što je za gotovo 50 odsto više od očekivanog, ocenjeno je nakon sastanka Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa.

Imaćemo od jeseni dva nova sektora u IPARD-u, a to su sektor jaja i sektor vina. Nakon što je usvojena mera za razvoj ruralnog turizma, takođe od jeseni, imamo i agroturizam. To je od izuzetne važnosti, jer možemo da iskoristimo naš geografski potencijal i hranu koju proizvodimo. Procedura možda jeste komplikovana, ali uvek navodim primer gospođe od 65 godina iz Stare Pazove, koja je aplicirala za klasu traktor i dobila 60 odsto bespovratnih sredstava. Rešenje joj je uručeno“, izjavio je Nedimović i dodao da su dobili i još dva nova zahteva od poljoprivrednih proizvođača, jedan, koji se odnosi na preradu voća, a drugi je stigao od proizvođača mleka.

„Predložili smo danas, zajedno sa proizvođačima voća, da korigujemo deo koji se odnosi na preradu voća, kako bismo mogli one male proizvođače iz nacionalnih mera da nastavimo finansiramo u pogledu investicija za preradu.

Drugi zahtev je bio od proizvođača mleka, da se za investiciju farme koriguje broj grla sa 20 na 50, ali ja mislim da za te namene možemo koristiti druge alate, a ne sredstva iz IPARD-a, kako bismo dostigli prvo nacionalne standarde“, rekao je ministar Nedimović.

Liam Breslin, predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u IPARD programu ocenio je da 175 miliona evra predpristupne pomoći iz IPARD programa može promeniti mnoge stvari u poljoprivredi.

„U toku je obrada pristiglih predmeta i očekujemo uskoro i isplatu i donošenje rešenja po tim predmetima. Očekujemo sada, takođe, da se prijavljuju oni koji su zainteresovani za razvoj agroturizma i da apliciraju za sredstva iz IPARD programa“, rekao je Liam Breslin.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede