Održavanje higijene štale

krave u stali 2

Higijena štale predstavlja polaznu osnovu za uspešan uzgoj stoke, odnosno, osiguranje zdravog i produktivnog stada. Svrha čišćenja i dezinfekcije je

krave u stali 2

uništavanje mikroorganizama u štali da bi se sprečile pojave bolesti i infekcije od kojih životinje obolevaju, ali mogu i uginuti.

Dezinfekcija štala može se odvijati:  
– Preventivno, minimalno jedanput godišnje, da bi se sprečila zaraza.
– Planska dezinfekcija, kada dođe do pojave na gazdinstvu uzročnika bolesti. Pre početka dezinfekcije potrebno je iz štale izneti sav pokretni inventor i detaljno ga napolju očistiti. Zatečenu hranu u štali najbolje je izneti van i na sigurnom mestu spaliti. Dezinfekcija štala obavlja se u nekoliko faza.
– Mehaničko čišćenje, gde se sve površine nakvase hladnom vodom, dobro i detaljno se izribaju četkama i metlama i ispiraju se hladnom vodom.
– Sušenje očišćene štale i pribora.
– Dezinfekcija staja i opreme, gde se površine više puta temeljno prskaju pripremljenim rastvorom sredstava za dezinfekciju.
– Potpuno sušenje objekta i opreme.

Sredstva koja se koriste za dezinfekciju su: hlorni kreč, krečno mleko i masna soda.

Dezinfekciona sredstva se raspršuju upotrebom različitih prskalica. Priprema dezinfekcionog sredstva se vrši prema proizvođačkim upustvima koja se nalaze na pakovanju sredstava za dezinfekciju.

Pored dezinfekcije, štale je potrebno svakodnevno u nekoliko navrata čistiti, provetravati i ukoliko se koristi prostirka, istu redovno čistiti i menjati sa suvom prostirkom, ali uvek posle muže.

Autor: Safet Vesnić, dipl. inž. stočarstva

psss.rs 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede