Kuće na selu za 39 porodica, uskoro novi konkurs

kuca na selu

Objavljena je odluka o dodeli bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

kuca na selu

Odluka sadrži spisak od 39 učesnika konkursa kojima su odobrena sredstva za ukupan iznos od 38 miliona dinara. Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova za preostala sredstva u iznosu od 2 miliona dinara, biće doneta odluka u roku od 15 dana od dana donošenja prvog dela Odluke.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je naglasio da su sredstva za raspisivanje narednog konkursa sa ovom namenom obezbeđena, te da će isti biti raspisan u toku godine, u najkraćem mogućem roku.

„U novembru mesecu prošle godine Sekretarijat je raspisao konkurs koji je imao za cilj podsticanje naseljavanja sela i to prvenstveno od strane mladih bračnih parova koji imaju posao u gradu, ali, s druge strane i podsticanje opstanka na selu onih ljudi koji rade u gradu. Proces pribavljanja dokumentacije je bio dug, kao i obilazak kuća, što je podrazumevalo analizu uslova za život u datim objektima. Putem preciznih mehanizama, došlo se do liste onih kojima su kuće najpotrebnije. Na samom smo kraju tog puta, tako da će uz pomoć Pokrajinske vlade i subvencije koja iznosi do milion dinara po bračnom paru, čitav ishod konkursa biti značajan doprinos nastojanja Pokrajinske vlade da zaustavi eroziju sela, da se obnovi život na selu i da se iskoriste potencijali koje ono pruža“, rekao je Vasin i dodao da bi naizgled hendikep u Vojvodini, odnosno veliki broj napuštenih kuća, trebalo pretvoriti u prednost i vrlo značajan resurs, navodi se u saopštenju.

Vesna Šijački, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova, kao predstavnik organa koji je pravno sprovodio Konkurs za kupovinu kuća, i ovom je prilikom istakla da je Komisija imala rok od 90 dana da sve prijave evidentira, izboduje učesnike i izvrši terenski uvid u objekte. Odabrani kandidati u potpunosti zadovoljavaju uslove konkursa i nekretnine imaju sve neophodne uslove za stanovanje. Presudan faktor koji je ostale učesnike postavio ispod crte je nepodobnost uslova za život i stanja u kom su se nalazile nekretnine, ili je priložena dokumentacija bila neadekvatna i nepotpuna. U opticaju su bili učesnici čiji su bodovi bili u opsegu od 109, pa do 68 bodova.

Od ukupno 39 porodica, njih 13 ispoljilo je želju da ode iz grada i živi na selu, 14 parova je sa troje ili četvoro dece, dok je njih 18 sa dvoje dece. U pogledu teritorijalne rasprostranjenosti, od ukupnog broja prijava, tačnije 344, najveći broj je pristigao iz Bačke, a najmanje iz Srema. Najveći broj kandidata je sa srednjom stručnom spremom – preko 50 odsto, dok je sa visokim obrazovanjem tek 15 odsto prijavljenih.

Odluka o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuća sa okućnicom je objavljena na internet prezentacijama Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede