Odbrana od unutrašnjih voda u Vojvodini traje mesec dana

Odbrana od poplava mapa 7094 2

Trenutno je odbranom od poplava od unutrašnjih voda u Vojvodini obuhvaćeno oko 60.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se

Odbrana od poplava mapa 7094 2

Odbrana od poplava od unutrašnjih voda na području JVP „Vode Vojvodine“ dana 04.3.2015.

najveći deo nalazi u Banatu, sapštilo je JVP „Vode Vojvodine“.

Od tih površina oko 40 procenata je prevlaženo zemljište, dok je oko 7 procenata ili oko 4.000 hektara pod vodom. Reč je uglavnom o ritskom zemljištu, parcelama pored velikih reka, mikrodeperesijama ili slatinama.

Radnici vodoprivrede su upoznati sa prognozom Republičkog hidrometeorološkog zavoda u kojoj je navedeno da se u naredna dva, tri dana očekuju obilne padavine, koje će zahvatiti područje južnog Banata i Srema.

Crpne stanice su spremne, navodi se u saopštenju, a ukoliko bude potrebe biće angažovana mehanizacija i mobilne pumpe velikog kapaciteta.

Radnicima vodoprivrede na terenu i dalje problem predstavljaju velike količine smeća u kanalskoj mreži, zatrpani propusti, preorani kanali i slično. Sve to stvara čepove i usporava ili potpuno blokira oticanje vode što znatno umanjuje funkcionalnost sistema za odvodnjavanje.

„Vode Vojvodine“ navode da bi o eventualnim preprekama koje blokiraju ili usporavaju oticanje vode trebalo što pre prijaviti nadležnim službama JVP Vode Vojvodine ili vodoprivrednim preduzećima na terenu.

Takođe, „Vode Vojvodine“ napominju da su vlasnici parcela obavezni da vodu sa svojih njiva evakuišu do kanala, a da funkciju kanala održava ovo preduzeće. Za probleme sa vodom u naseljenim mestima nadležne su lokalne samouprave, a ne JVP „Vode Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: http://goo.gl/uTKQx6

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede