Odbrana od unutrašnjih voda daje vidne rezultate

vodoleži na njivama

Na području Vojvodine u toku je odbrana od poplava od unutrašnjih voda na oko 82.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u atarima koje 

vodoleži na njivama

pokrivaju vodoprivredna preduzeća u Kikindi, Senti, Zrenjaninu i Šapcu. Opsežne aktivnosti na terenu, odnosno dvadesetčetvoročasovni rad velikih crpnih stanica koje obaraju nivoe vode u dovodnim kanalima i rad mašina koje čiste najkritičnije lokacije, daju rezultate pa se ukupne površine ugrožene unutrašnjim vodama vidno smanjuju, saopštilo je JVP „Vode Vojvodine“.

Po potrebi uključuju se i moblne pumpe, a radi poboljšanja oticanja vode pojedini propusti i ručno se čiste.

Od ukupno 82.000 hektara obuhvaćenih odbranom na oko 20 procenata zemljište je prevlaženo, dok su dva procenta i dalje pod vodom. Vodoleži su se uglavnom zadržale u ritovima, mikrodepresijama i slatinama.

Ogroman problem radnicima vodoprivrede na terenu predstavljaju velike količine smeća u kanalskoj mreži. Otpad koji završi u kanalu  stvara čepove i usporava ili potpuno blokira oticanje vode što znatno umanjuje funkcionalnost sistema za odvodnjavanje, navodi se u saopštenju.

Sve probleme na kanalskoj mreži i eventualne prepreke koje blokiraju ili usporavaju oticanje vode trebalo bi što pre prijaviti nadležnim službama  JVP Vode Vojvodine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede