Odbrana od poplava od unutrašnjih voda na više od 90.000 hektara

Vode Vojvodine

Na području Vojvodine u toku je odbrana od poplava od unutrašnjih voda na oko 92.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u atarima koje 

Vode Vojvodine

Vode Vojvodine

pokrivaju vodoprivredna preduzeća u Kikindi, Senti, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, objavljeno je na sajtu JVP „Vode Vojvodine“.

U toku su opsežni radovi na terenu kako bi se smanjile vodoleži nastale kao posledica obilnih padavina prethodnih nedelja i naglog otapanja snega. Na potencijalno ugroženim područjima punim kapacitetom rade sve raspoložive pumpe, a po potrebi uključuje se mehanizacija i mobilne pumpe velikog kapaciteta.

U okolini Kikinde trenutno su angažovane dve velike pumpe BAP 500, a na kanalu nizvodno od lokaliteta Stojšića Bogaz u Sremu radi bager sa dugom rukom. U okolini Zrenjanina vodoleži se povećavaju, a najugroženije je zemljište pored levoobalnog nasipa Tise. Na području Kanjiže visoke obale se šlicuju bagerom. Do sada je urađeno 40 šliceva sa vidljivim efektima. Zemljoradnici su takođe prisutni na terenu i šlicovanjem vodu odvode sa svojih njiva.

Na reci Zlatici i dalje se sprovodi vanredna odbrana od poplava, a vodostaji su u blagom opadanju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede