Obuka za bračne parove o osnovama organske proizvodnje

farmer organsko

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova,

farmer organsko

Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova, u saradnji sa Zelenom mrežom Vojvodine i Edukativnim centrom iz Novog Sada sproveli su obuku o osnovama organske poljoprivrede za 31 bračni par iz 27 vojvođanskih sela.

Nakon uspešno završenog Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća są okućnicom, 115 porodica dobilo je priliku da samostalno započne svoj život na selu.

Program „Osnove organske poljoprivrede – Šansa za mnoge” osmišljen je u nameri da doprinese kvalitetu života bračnih parova na selu i unapredi ekonomski položaj žena i muškaraca.

Obuka ,,Osnove organske poljoprivrede – šansa za mnoge“ oslanja se na strateški program Pokrajinske vlade o revitalizaciji vojvođanskih sela i širi perspektivu za jačanje ekonomskog potencijala ruralnih sredina i povratka mladih na selo. U protekle tri godine više od 1000 žena i muškaraca u Vojvodini prošlo je edukaciju o organskoj poljoprivredi za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, pre svega za svoje porodice, a onda i za tržište.

Ukupno 63 polaznika i polaznica su na ovaj način dobili šansu da steknu nova znanja o osnovama organske poljoprivrede, plasteničkoj proizvodnji, kreiranju bio-bašta, gajenju lekovitog i začinskog bilja, organskoj proizvodnji voća, kontroli i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi, kao i o multifunkcionalnoj poljoprivredi kao ekonomskom pokretaču domaćinstava na selu. Obuku sprovode stručnjaci i inženjeri, pojedini sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Zelene mreže Vojvodine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede