O interventnom otkupu junadi saopštenje Udruženja „Agroprofit”

junad u stali

Saopštenje Udruženja „Agroprofit” prenosimo u celini.

Potrebna intervencija ministra Nedimovića 

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, u okviru koga je okupljena Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, razmatrao je danas realizaciju dogovora postignutog sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o interventnom otkupu junadi za potrebe Državnih robnih rezervi i razlozima za dvadesetodnevno „pripremanje”.

Upravni odbor je do sada aktivno učestvovao u formiranju modela interventnog otkupa junadi. Sa predstavnicima Ministarstva na sastanku 16. maja u Novom Sadu, uz prisustvo više od stotinu odgajivača junadi, i saglašeni su zaključci.

Ocenjeno je da je zastoj u izvozu doneo vanrednu situacijui i da zbog toga državna administracija treba da stupi u zaštitu stočara.

U tom smislu je i zaključeno da se sprovede interventni otkup i da se farmeri odmah naplate preuzimanjem merkantilnog kukuruza iz Robnih rezervi i to za kilogram žive vage junadi oko 17 kilograma merkantilnog kukuruza.

Zaključeno je da farmer može u otkup ponuditi najviše 30 komada junadi, najmanje težine 450 kg, a da se „gornja” težina, zbog dužeg tova, ne ograničava.

Za realizaciju ovog dogovora bilo je potrebno da se donese odluka na Vladi o količini kukuruza i da komisija utvrdi pojedinosti.

Do danas Državne robne rezerve nisu objavile poziv za interventni otkup, a komisija, na čijem čelu je Nenad Terzić iz Ministarstva poljoprivrede, promenila je po nalogu Nenada Katanića, pomoćnika ministra, ostvareni dogovor na kome je i sam učestvovao. Tako je umesto 12.000 ili 15.000 tona kukuruza za razmenu predloženo 10.000 tona, iako su Robne rezerve spremne da uključe i više od zahteva. Katanić je paritet smanjio na 15,3 kg, a umesto da se junad odmah prerađuje u klanice predvideo je da farmeri uz hipoteke ili menice preuzmu kukuruz, a da junad prodaju kome znaju, stim što bi jednog dana i Robne rezerve tražile isporuku ugovorene junadi.

Ovakvim ponašanjem predstavnika Ministarstva poljoprivrede izvršen je pokušaj legalne prevare stočara, što odgovara i korumpiranim pojedincima u Državnim robnim rezervama, koji žele da kukuruz ostane što duže kod skladištara o trošku države, od čega pojedini državni službenici imaju korist.

Upravni odbor ne želi da veruje da je zastoj u interventnom otkupu junadi delo organizovanog klana, sa velikim posledicama po ugled Ministarstva poljoprivrede i Državnih robnih rezervi i zbog toga očekujemo hitne mere.

Upravni odbor Udruženja očekuju zaštitu interesa stočara uz pomoć ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Kao moguće rešenje navodimo sledeće predloge:

– da se izbegne plaćanje junadi kukuruzom unapred (bez preuzimanja),  da paritet bude 1 kg žive vage: 17,0 kg kukuruza (plus PDV);

– da se sa jednog gazdinstva može otkupiti najviše 30 komada junadi, a najmanje 5 i ako su na gazdinstvu provela najmanje 90 dana;

– da se u razmenu sa uvećanjem kvote kukuruza sa prioritetom  preuzmu grla sa poplavljenih područja, gde više nema kabastih hraniva.

Upravni odbor očekuje od Privredne komore Srbije da što pre iznese procene o tome gde su naša tržišta za juneće meso i da li je sa tog stanovišta ova delatnost održiva. Sva davanja i podsticaji države do sada su pozitivno uticali na razvoj tovnog govedarstva, pa je tako znatno povećan i broj kvalitetnih priplodnih grla iz uvoza za oko hiljadu.

Upravni odbor pristigle inicijative za proteste zbog prodaje junadi smatra neozbiljnim, jer potiču od onih koji po svaku cenu  žele da se istaknu i nisu članovi Udruženja.

Naprotiv, smatramo da postoji dovoljno podataka o stanju u tovnom govedarstvu i da će nezrele i nerazumne trenutne odluke pojedinaca biti prevaziđene i da će uskoro biti sproveden koristan interventni otkup junadi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede