NS dan polja: Deklarisano seme nema alternativu

dan polja maj

Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice održan je danas na Institutu za ratarstvo i povrtastvo uz prisustvo brojnih poljoprivrednika, predstavnika institucija i zvaničnika na pokrajinskom i republičkom nivou.

Posetioci su imali priliku da vide veliki broj sorti i hibrida za različite namene i uslove gajenja, a svima je zajedničko da daju visoke i stabilne prinose dobrog kvaliteta.

– Sorte i hibridi, kojih je u Institutu stvoreno više od 1.200, rezultat su mukotrpnog rada na selekciji i u njih su uneti rad i znanje prikupljani generacijama, istakao je otvarajući skup prof. dr Viktor Nedović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Upotreba deklarisanog semena koje se stvara u Institutu input je u koji poljoprivrednici moraju ulagati i na kojem se ne sme štedeti, istakao je dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i napomenuo da deklarisano seme nema alternativu i da je ono osnov za sigurnu i stabilnu proizvodnju.

U ime domaćina, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji od prošle godine ima i status institucije od nacionalnog značaja, gostima skupa se obratila direktorka dr Svetlana Balešević Tubić.

Ona je istakla da je misija Instituta da stvara semena koja su osnova za proizvodnju zdrave hrane za ljude i životinje.

Govoreći o značaju institucije na čijem je čelu za domaću ali i inostranu poljoprivrednu nauku, između ostalog, navela je poddatak da će Novosadski institut organizovati tri važne svetske konferencije. Reč je o konferencijama o soji, suncokretu i krmnom bilju.

A. M.

poljoprivrednik.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede