Novi traktor za akademce Poljoprivrednog fakulteta

poljoprivredni fakultet NS

Čestitke povodom početka školske godine akademcima Poljoprivrednog fakulteta

Povodom početka akademske godine, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević pozdravili su na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu profesore i studente poželevši im uspešnu školsku godinu, kao i nastavak odlične saradnje.

Ujedno je danas tom fakultetu isporučen traktor „džon dir“, čiju je nabavku Sekretarijat za poljoprivredu sufinansirao sa 4,5 miliona dinara.

Radojević je na početku obraćanja poručio studentima ove visokoškolske ustanove da usvajaju znanje, jer su rad i učenje najvažniji.

„Ono što treba zapamtiti na putu vašeg sticanja novih znanja jeste da je ne znati sramota, a da je učenje velika čast. Obrazovanje je svakako vrednost, a Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu vam pruža tu mogućnost i na vama je to da iskoristite“, istakao je Radojević.

Nauka i obrazovanje imaju važnu društvenu ulogu, kako je resorni sekretar rekao, jer određuju identitet jedne zemlje i njenog naroda, i otvaraju nove perspektive razvoja.

On je ukazao na to da Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, zahvaljujući rezultatima rada rukovodstva i profesorskog kadra, danas predstavlja važnu kariku u povezivanju naučnoistraživačkog i obrazovnog procesa sa privredom, pružajući studentima mogućnost da modernim i savremenim programima, uspešno savladavaju sva neophodna teorijska i praktična saznanja u oblasti agronomije.

Radojević je naveo da je u cilju realizovanja dualnog obrazovanja i daljeg unapređivanja naučnoobrazovnog procesa Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u prethodnom periodu uložila znatna sredstva u opremanje naučnoistraživačkih ustanova, fakulteta i poljoprivrednih i srednjih škola koje obrazuju učenike poljoprivredne struke na teritoriji AP Vojvodine.

„Blizu 130 miliona dinara je investirano u najsavremeniju opremu za potrebe srednjih poljoprivrednih škola i Poljoprivrednog fakulteta, od čega su resorni sekretarijat i Poljoprivredni fakultet uložili 52 miliona dinara za nabavku najsavremenijih traktora, kombajna, sejalica, priključne mehanizacije i druge opreme neophodne za savremeno bavljenje proizvodnjom, kao i za održavanje brojnih naučnih skupova“, istakao je Radojević i podsetio na ulaganja u mlade poljoprivrednike koji započinju svoj agrobiznis. On je istakao značaj ovakve podrške za njihov ostanak na selu i razvoj ruralnih sredina.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu poželeo je uspešan rad ovoj značajnoj instituciji, koja postiže izvanredne međunarodne rezultate, i izneo uverenje da će najuspešniji i ostajati na Poljoprivrednom fakultetu i dati lični doprinos njegovom razvoju, kao i uopšte poljoprivredi u Vojvodini i Srbiji.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da ovakva okupljanja – u čast početka akademskog obrazovanja – imaju posebnu misiju.

„Uz naše drage studente, ispunjavamo našu misiju i zavet nekih naših učitelja. Danas u krošnji jednog drveta koje je davno zasađeno uživamo u hladovini. Danas ćemo mi zasadati jedno drvo gde će neko za desetak ili dvadeset godina početi da uživa u njegovoj hladovini, jer osim kvaliteta i kvantiteta važan je i kontinuitet. I tako decenijama ovaj fakultet dočekuje one koji su uneli neke svoje običaje. Ne samo zbog očeva i majki nego i zbog svoje ljubavi prema poljoprivredi oni su danas ovde“, rekao je prof. dr Milošević.

On je naveo da osim ulaganja u osavremenjavanje poljoprivrede i obrazovanja u ovoj oblasti veoma važnu ulogu igraju potreba i motiv ljudi da zaista unaprede ovu privrednu granu, te je ukazao studentima na to zašto je njihova uloga toliko važna i koliko su vredan resurs.

„Šta smo mi za moderan svet ako osim oranica nemamo vas. I poljoprivreda je biznis. I ovde ćete slušati o ekonomičnosti, produktivnosti i rentabilnosti, kao i o tome šta je isplativost. Ovde ćete o tome razgovarati i biti moćan partner politike. A politika mora da sluša vas, jer kakva je to politika ako se ne oslanja na obrazovne informacije i one koji svoju struku vole“, živopisno se izrazio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i dodao da čvrsto veruje da će ove generacije tu misiju ispuniti.

Prof. dr Milošević je istakao da je intencija i nadalje ista, a to je da pomoć neće izostati, jer je poljoprivreda deo naše strateške sigurnosti, što je najbolje došlo do izražaja upravo sada u vreme korone.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica poručio je svojim studentima da „u životu nema prijatelja i neprijatelja“, već da postoje samo učitelji.

Osim ove jake poruke ukazao im je na to šta znači obrazovati se na ovoj značajnoj visokoškolskoj instituciji, koja će im pružiti znanje iz one oblasti koja predstavlja glavnu karakteristiku kraja u kome žive. Dekan ih je pozvao da uspešno zajednički savladaju taj važan proces u obrazovanju i životu.

Nastava na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu održava se na osnovnim studijama sa 13 studijskih programa, na integrisanim i specijalističkim, masterskim i doktorskim studijama.

U ovoj visokoškolskoj ustanovi do sada je diplomiralo 10.108 studenata na osnovnim studijama, a ukupno sa magistarskim, masterskim, doktorskim i specijalističkim 14.452 studenta.

Za ovu akademsku godinu upisana su 473 studenta (na budžetu 446 i na samofinansiranju 27 studenata). Najveće interesovanje je vladalo za veterinarsku medicinu, fitomedicinu i agroekonomski studijski program.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede