Novi propisi o unošenju bilja i biljnih proizvoda na teritoriju EU

propisi

U skladu sa novim EU propisima koji uspostavljaju novi režim zdravlja bilja u EU (EU Uredba 2016/2031 i EU Uredba 2019/2072) koji su stupili na snagu 14. decembra 2019. godine sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda uključujući i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu putnika zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU, osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Navedena mera zabrana odnosi se na bilje i biljne proizvode poreklom iz svih trećih zemalja.

Za sada bez fitosertifikata mogu se unositi samo plodovi banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta Durio zibethinus.

U navedenim propisima je precizirano da se neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje EK bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

Povodom tumačenja i primene novih propisa, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede Mađarske saopštenjem od 18.12.2019. godine da je Odlukom nadležnih organa Republike Mađarske odlučeno da za unošenje voća i povrća u ličnom prtljagu u količini do 5 kg nije potreban fitosanitarni sertifikat.

Mera se odnosi samo na robu koja stiže u putničkom prtljagu i samo na graničnim prelazima u Mađarskoj dok Komisija ne utvrdi odgovarajući prag za male pošiljke bilja i biljnih proizvoda.

Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu „malih količina“ molimo građane da poštuju ovu odluku EK prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU.

Fitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PSSS), po zahtevu stranki.

U slučaju potrebe izdavanja fitosanitarnih sertifikata fizičkim licima građani se mogu obratiti najbližoj poljoprivrednoj službi.

Kontakt podatke PSSS možete naći na sajtu Uprave za zaštitu bilja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede