Normalizacija izvoza za Rusiju, kazne za krivce

„Očekujem da će vrlo brzo biti normalizovan izvoz svinjskog mesa iz Srbije u Rusiju, a krivci će biti identifikovani i sankcionisani u slučaju da je bilo eventualnih zloupotreba“, izjavila je ministarka polјoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavlјević Bošković.

Ona je rekla da domaće nadležne službe intenzivno sarađuju sa ruskim kolegama kako bi se otklonili nesporazumi i uspostavio raniji režim trgovine.

Bogosavlјević Bošković je napomenula da je trenutno ograničen izvoz svinjskog mesa bez kostiju, svinjskih kožica i masnoće jestivih organa na tržište carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana. „Izvoz svinjskog mesa u trupovima, polutkama i četvrtinama, gde je vidlјiv žig veterinarske inspekcije, odvija se normalno“, rekla je ministarka novinarima u Palati Srbije, gde se održava ministarski sastanak o regionalnoj saradnji u oblasti zaštite od poplave u slivu reke Save.

Bogosavlјević Bošković je podsetila da su ruski inspektori konstatovali da je povećan izvoz svinjskog mesa iz Srbije od januara meseca, što je izazvalo sumnju da se iz Srbije jednim delom izvozi sirovina poreklom iz EU.

Ona je dodala da je 27. januara uvedena zabrana uvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju zbog dijagnostikovane afričke kuge svinja u Polјskoj i Litvaniji.

Dodatnu sumnju u nepravilnosti prilikom izvoza te vrste proizvoda iz Srbije podgrejalo je to što je 29. maja ruska granična veterinarska inspekcija u jednoj pošilјci otkrila da su kao podloška korišćeni kartoni koji su na sebi imali oznake evropskog dobavlјača.

Bogosavlјević Bošković je istakla da je tržište Ruske Federacije i carinskog saveza, čiji je ona deo, izuzetno važno za plasman polјoprivredno prehrambenih proizvoda iz Srbije.

„Naš cilј je da količnom i kvalitetom osvajamo ovo tržište i budemo njihov pouzdan poslovni partner“, istakla je ministarka napomenuvši da je Srbija 2011. stekla veterinarsko sanitarne uslove za izvoz svinjskog mesa i proizoda od te vrste mesa na rusko tržište.

Ona je na kraju rekla i da smatra da je reč o nesporazumu i da je korišćenje kartona sa oznakom evropskog dobavlјača „obična slučajnost“, ali i dodala da treba prepustiti istražnim organima da završe svoj posao i da se krivci identifikuju i sankcionišu ako je bilo eventualnih zloupotreba.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede