Nema više čekanja na granicama za poljoprivredne proizvode

na granicama

„Glavna dobit za poljoprivredu od „Otvorenog Balkana“ je to što su laboratorijske procedure između Srbije, Albanije i Severne Makedonije usklađene i što više nema čekanja na granicama zbog fitosanitarne i veterinarske kontrole“, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović tokom dvodnevnog boravka Tirani u delegaciji koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić na Samitu u okviru regionalne inicijative za saradnju pod nazivom Otvoreni Balkan.

Nema više čekanja na granicama za poljoprivredne proizvode

Ministar Nedimović je istakao da je za razliku od ranijeg perioda kada su veterinarska i fitosanitarna inspekcija s jedne strane granice radile 24 sata, a sa druge nisu, sada to usklađeno i da svi rade 24 sata, sedam dana u nedelji, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Sve laboratorisjske analize su usklađene. Ono što se uzorkuje u Skoplju to važi u Beogradu i Elbasanu ili bilo gde drugde. To je do sada bio kamen spoticanja. Toga više nema“, precizirao je ministar Nedimović.

„Ode se do carinske ispostave, tamo se rasknjiže papiri i roba ide u prodaju tamo gde treba. To je glavna tekovina „Otvorenog Balkana“ za poljoprivredu“, rekao je ministar Nedimović.

Zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su u Tirani nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni rezultat trebalo da bude slobodno kretanje robe, usluga i ljudi sa ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta i zajedničkog tržišta rada, navodi se u saopštenju ministarstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede