Nedovoljno državnih oranica za paore u Novom Bečeju

oranje 22

Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Ratar plus“ i Udruženje stočara „Vranjevo“ iz Novog Bečeja zatražili su zaštitu od više državnih službi, a povodom odluke lokalne uprave da deo državnih oranica ponude u zakup investitorima, a ne njima. Zajedničko pismo o ovoj temi potpisalo je više od 250 domaćina. Oni između ostalog poručuju da će zakupom državnih oranica zaposliti više ljudi i obezbediti održivost proizvodnje. Nezvanično smo saznali da su neka domaćinstva dobila ponudu da učestvuju u investiranju na državnim oranicama sa „moćnim ljudima“ ali su oni to odbili.

Pismo je upućeno Vladi, Komisiji za davanje u zakup državnog zemljišta investitorima i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Članovi dva udruženja i zainteresovani poljoprivrednici na pomenute adrese uputili su sledeći tekst:

„Odgovorno tvrdimo sledeće:

1. Da na području opštine Novi Bečej i njene KO u državnoj svojini trenutno ima oko 15.000 hektara državne zemlje, od toga 7.200 oranica, a restitucijom je do danas što je dobro vraćeno oko 1.400 hektara, što znači da za licitiranje ili deobu po različitim prioritetima na području cele opštine ostaje samo oko 5.000 hektara. Razumeli smo da je opredelenje države da razvija stočarstvo koje prati ratarstvo i obrnuto i zbog toga zahtevamo da se ove državne oranice ostave za potrebe stočara i ratara na području naše opštine.

2. Podržavamo raspodelu državnih oranica za stočare po tabeli gde je merilo uslovno grlo, u takvoj pravičnoj raspodeli vidimo novu zemljišnu politiku u državi, a gde ne može i ne sme da se ugradi davanje u zakup državnih oranica na području opštine Novi Bečej nijednom investitoru, ma ko to bio.

3. Postavljanje ove zemlje na korišćenje našim stočarima i ratarima mi zadržavamo zaposlenost u opštini veću nego što bi ostvario svaki dolazeći investitor.

Molimo vas da uvažite ovo kao naš civilizovan i opravdan zahtev, uz uverenje da nećemo biti prinuđeni na druge mere.

Svojim potpisom dajemo podršku ovom zahtevu “ – kaže se na kraju pisma.

Prema saznanju „AgroServis-a“ u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u dodeli državnih oranica investitorima vodiće se briga o interesu stočara i efektima ponuđenih programa. 

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede