Nedimović: Svim poljoprivrednicima biće omogućen pristup subvencijama

komjuteri

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da će svim poljoprivrenicima biti omogućen pristup subvencijama.

„Danas skoro svi imaju pametne telefone, preko lokalnih smaouprava organizovaćemo edukacije, obučiti lokalne službenike, i u mesnim kancelarijama moći će ljudi da podnesu svoje zahteve elektronskim putem“, rekao je Nedimović za RTS.

On je podsetio da je Vlada Srbije usvojila izmene Zakona o poljoprivredi, koje predviđaju uvođenje novog elektronskog sistema u poljoprivredi i brzu isplatu Ipard podsticaja.

Nedimović je, na pitanje da li će se 350.000 poljoprivrednih gazdinstava snaći u novom digitalnom sistemu, rekao da to neće biti preko noći, i da sledi period od godinu dana implementacije čitavog sistema.

„Ovo je 21. vek, prelazimo da radimo bez papira, imamo godinu dana za implementaciju, krenućemo preko nekih projekata Svetske banke, imaćemo pilot projekat za elektornske prijave, a od 1. januara 2023. da krenemo u punu implementaciju svega – gde se isplaćuje po grlu, hektaru. Predložićemo Skupštini da u nedeljama ispred nas usvoji predlog zakona“, rekao je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, jedna istina je da je mineralno đubrivo poskupelo, a cene poljoprivrednih proizvoda su doživele drastičan skok i dostigle istorijski maksimum.

„Mnogo je važnije za proizvođače da im autputi budu na visokom nivou. Jeste da su inputi sada porasli, ali kad napravite nivelaciju vidite da je na primer, za tri kilograma pšenice bilo kilogram NPK veštačkog đubriva, taj odnos je i sada“, rekao je Nedimović.

Kako kaže, država je našla mehanizam da pomogne za setvu, produžila kratkoročne kredite za repormaterijal, po kamatnoj stopi od jedan ili tri posto, grejs period od 12 meseci, mnogo je jefitnije nego kad ugovaraju poljoprivrednu proizvodnju na zeleno.

On je najavio da će se za prolećnu setvu krenuti ranije u priču, jer je kriza u svetu koja će se odraziti i na Srbiju, ali će se pokušati da se nađu rešenja sa ruskim partnerima koji proizvode ureu, da bi se omogućila prihrana useva u martu.

Govoreći o rebalansu budžeta, Nedimović ukazuje na dve stvari – novac će ići na isplatu većih premija za mleko, i drugi deo za subvencije.

„Povećan je broj poljoprivrednika, da nema priofita, niko se time ne bi bavio“, zaključio je Nedimović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede