Nedimović: Regres za đubrivo bez podnošenja računa

Nedimovic 2 dobar dan domacine

Regres za đubrivo poljoprivrednici će dobiti u februaru ili početkom marta i to bez podnošenja računa

Neće biti nikakvog smanjenja podsticaja, već će se davati u većem obimu nego prošle godine, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na skupu „Dobar dan domaćine“ na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Regres za đubrivo poljoprivrednici će dobiti u februaru ili početkom marta i to bez podnošenja računa, objasnio je Nedimović govoreći o merama agrarne politike u 2018. godini. Podsticaj za biljnu proizvodnju je 2.000 dinara, koliko iznosi i regres za đubrivo.

Plavi dizel?

Nedimović je rekao da se trenutno razmatraju mogućnosti kako poljoprivrednicima pomoći pred setvu i obezbediti im jeftinije gorivo. Biće promena i u Registru poljoprivrednih gazdinstava, a uspostaviće se i elektronsko prijavljivanje za subvencije.

„Razmišljamo o tome kako da omogućimo plavi dizel. Sada imamo situaciju da se od 660.000 gazdinstava upisanih u registar, realno 380.000 njih bavi poljoprivredom. Zbog toga je važno da se ide na promenu sistema registracije gazdinstava, kako bismo mogli da razgraničimo ko se bavi poljoprivredom, ko ne. Ideja je da svako ko je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava može na svakoj pumpi da uz elektronske kartice kupuje jeftinije gorivo. Prema trenutnim procenama, ono bi bilo jeftinije oko 25 dinara“, rekao je ministar.

Agrarni budžet je za šest milijardi dinara veći nego prošle godine. Najveće povećanje je u sektoru subvencija za ruralni razvoj i on je povećan sa 22,7 milijardi na 26,7 milijardi dinara.

Komasacija i restitucija

Nedimović je najavio veliki posao komasacije za ovu godinu, i podsetio da je najveći deo restitucije poljoprivrednog zemljišta završen a da je ostalo 100.000 hektara zemljišta koje još treba da se vrati.

Nastaviće se i sa merama podrške mladim poljoprivrednicima, kao i sa investiranjem u sisteme za navodnjavanje. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede