Neće biti mere zabrane izvoza kukuruza ili uvođenja taksi

kukuruz klip 2017

Ne planira se uvođenje mere zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice. Takođe neće biti uvedene dodatne takse na izvoz.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prati sva kretanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Rast izvoza voća i žitarica se nastavlja.

Posebno je velika tražnja za kukuruzom koga je u prethodnoj godini bilo u izobilju pa su zabeleženi i rekordni prinosi u pojedinim regionima. Ipak u nekim delovima sveta nije bilo tako, pa je pojačana tražnja za kukuruzom.

Resorno ministarstvo beleži povećan izvoz i tražnju za našom najznačajnijom žitaricom ali ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice. Takođe neće biti uvedene dodatne takse na izvoz, navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su iznosile 996.527 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko 8 miliona tona i prosečni prinos od 8,1 t/ha. U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6% veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4%.

Odličnom proizvodnjom ostvarenom u 2020. godini biće zadovoljene domaće potrebe u tržišnoj 2020/21 godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.

Prema raspoloživim podacima Uprave carina, u periodu od oktobra, kada počinje tržišna godina, do decembra, izvezeno je 1.330.237,08 tona kukuruza.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ulaganjima u poljoprivrednu infrastrukturu, a pre svega u sisteme za navodnjavanje, nastojaće da održi trend rasta proizvodnje. U toku je realizacija 49 projekata sistema za navodnjavanje širom Srbije, ističe se u saopštenju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede