Ne palite vatru na otvorenom! Opasnost od širenja požara

vatrogasnim drustvima vatra

Ne palite travu, nisko rastinje, strništa. Očekuju se duži sušni intervali bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara 

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uputio je apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima, u šumi i po obodima šuma. Postoji, naime, opasnost širenja požara koji može ugroziti živote građana i naneti veliku materijalnu štetu.

Samo u toku juna i jula ove godine evidentirana su 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836, pri čemu je njih 2.884 nastalo na otvorenom prostoru.

U narednom periodu očekuju se duži sušni intervali bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Ne palite vatru! Sačuvajmo živote i imovinu. Poštujmo zakon!

Odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, pri čemu je za nepoštovanje ove odredbe zaprećena kazna, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti sa pojačanim nadzorom i obilascima terena radi pronalaženja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana i njihove imovine.

Preporučujemo: Ne spaljujmo žetvene ostatke, ne ugrožavajmo kvalitet zemljišta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede