Ne palimo žetvene ostatke, sačuvajmo i rod i zemljište

kombajn žetva pšenice

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo apelovao je na poljoprivrednike da ne pale žetve ostatke. U saopštenju se navodi da

kombajn žetva pšenice

se paljenjem ostataka nakon žetve, osim narušavanja mineralnih svojstava zemljišta povećava i mogućnost pojave požara.

„Podsećamo da je paljenjem na oranicama često dolazilo do štete na letini koja nije skinuta, te do višestrukih gubitaka. Iako je daleko lakše zapaliti žetvene ostatke, dokazano je i primenjeno da zaoravanjem zemlja održava plodnost i smanjuje potrebu za veštačkim preparatima“, navodi se u saopštenju sekretarijata.

Svake godine u sezoni žetve strnih žita na poljima dolazi do požara i u većini slučajeva razlog je paljenje žetvenih ostataka.

Pre samo nekoliko dana u ataru sela Taraš izgorelo je oko 40 jutara pšenice. Vatra je vrlo brzo uništila rod pšenice, a stradali su i senokosi. Kako je prenela Radio televizija Srbije u gašenju požara učestvovalo je 13 poljoprivrednih mašina i osam vatrogasnih vozila. Predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Tarašu su potvrdili da je ovaj požar u poslednjih nekoliko godina najveći poljski požar u ovom regionu.

Zbog visokih temperatura, kako je prenela RTV Stara Pazova, povećan je broj požara na području Srema tako da su pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona od početka jula imali 30 intervencija.

Treba znati da je zakonom zabranjena upotreba vatre na otvorenom, a da su mere prevencije posebno važne u periodu žetve.

Pogledajte kako poljoprivrednici traktorima pokušavaju da zaustave vatru

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede