NAP najavio protest poljoprivrednika: Minimalna cena pšenice 22 dinara/kg + PDV

psenica u ruci paoraa

Protest poljoprivrednika članova Udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca, koje je deo Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, povodom najave niske otkupne cene pšenice najavljen je za petak, 28. juna 2019. godine.

U saopštenju Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAP) navodi se da će ovaj skup biti ujedno i najava protesta koje će NAP organizovati u opštinama i gradovima širom Srbije, ukoliko se u najkraćem roku ne nađe rešenje za cenu pšenice.

U saopštenju piše da Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije traži da minimalna cena pšenice za rod 2019. bude 22 dinara/kg + PDV.

Poznato je da je cena pšenice rod 2019. na berzi 24 dinara + PDV.

Prema kalkulaciji NAP, proizvođačka cena koštanja pšenice je 23,30 dinara/kg sa prinosom od 4.500 kg/h, ali je malo verovatno da će biti ostvaren toliki prinos, ukoliko se zna sa kakvim problemima su se suočavali poljoprivredni proizvođači koji uzgajaju ovu kulturu od setve da sada.

NAP u saopštenju navodi da traži da Republička direkcija za robne rezerve izvrši otkup pšenice pre početka žetve i da omogući poljoprivrednicima da putem robnih rezervi uzimaju veštačko đubrivo u razmeni za pšenicu i kukuruz.

Zahtevaju i da se nastavi istraga protiv monopolista, kartelskog ponašanja  i dogovaranja cene koja je pokrenuta protiv prerađivača i otkupljivača, navodi NAP.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede