Uskoro osnivanje Asocijacije živinara opštine Žitište

kokoske u kokosinjcu 3

Na teritoriji opštine Žitište registrovano je preko 25 živinara koji za potrebe klanica tove od 2000 do 10.000 pilića u jednom turnusu, rekao je direktor Turističke

kokoske u kokosinjcu 3

organizacije opštine Žitište Stanko Vlaisavljević na sastanku vlasnika živinarskih farmi koji je održan u zgradi opštine.

Kako prenosi Info-Centar Žitište, Vlaisavljević je najavio osnivanje Asocijacije živinara opštine Žitište. Vlasnici farmi bi kroz asocijaciju mogli lakše da konkurišu za kupovinu sredstava za opremanje farmi, zajednički da nastupaju na sajmovima i apliciraju za veća sredstva na konkursima Vlade Vojvodine. Vlaisavljević je prisutne upoznao sa idejom organizovanja sajma živinarstva tokom održavanja manifestacije Čiken fest 2015. godine, na kom bi nosioci aktivnosti bili živinari iz ove opštine.

Razgovaralo se i o problemima sa kojima se susreću vlasnici živinarskih farmi na teritoriji opštine Žitište. Živinari su predsednika opštine Mitra Vučurevića upoznali sa problemima zbog različitih tumačenja zakona od strane republičkih inspekcija. Jedan od problema sa kojima se živinari susreću je i timačenje zakona i pravilnika za držanje živine u novim montažnim objektima, koje od nedavno koriste živinari i na teritoriji ove opštine.

Prema rečima živinara, iste montažne objekte republička inspekcija u ostalom delu Vojvodine vidi kao objekte koji ispunjavaju sve standarde, dok je u opštini Žitište neophodno uneti veliki broj izmena tokom izgradnje ovih montažnih objekata, čime se poskupljuje tov.

Vučurević je obećao da će u što skorijem periodu zakazati novi sastanak sa predstavnicima republičkih inspekcijskih službi. Predsednik Opštine upoznao je prisutne sa idejom o osnivanju radne zone, koja bi bila namenjena za izgradnju živinarskih farmi kao i sa mogućnostima koje Fond za razvoj poljoprivrede Opštine Žitište može da ponudi vlasnicima farmi na našoj teritoriji.


Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede